ERC demana a Fauria que deixi l'alcaldia de Sant Hilari Sacalm

El partit creu que seria una decisió "correcte, convenient i exemplar" per preservar el bon nom de l'ajuntament

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Sant Hilari Sacalm (Selva) ha demanat a Robert Fauria (CiU) que s'aparti de l'alcaldia per la seva imputació per diversos delictes en el cas Manga. CiU governa en minoria al municipi i necessita els grups de l'oposició per tirar endavant els projectes.

ERC defensa la presumpció d'innocència i assegura que cal evitar els judicis paral·lels, però creu que Fauria actuaria de forma "correcta, convenient i exemplar" si fes un pas al costat per preservar el bon nom de l'ajuntament. Fonts properes a Fauria han indicat, però, que per a ell no hi ha cap vinculació entre la seva detenció i posterior imputació amb la gestió a Sant Hilari Sacalm.

L'assemblea d'ERC de Sant Hilari Sacalm d'aquest dimecres ha acordat, per unanimitat, demanar a l'encara alcalde, Robert Fauria, que s'aparti del càrrec. Segons ERC, tenir una alcalde imputat per delictes de suborn, prevaricació, malversació de fons públics o tràfic d'influències pot malmetre la imatge de l'ajuntament. Per aquest motiu, li demanen que adopti una mesura "exemplar" i decideixi voluntàriament deixar el càrrec fins que l'afer judicial estigui aclarit.

"El principi de presumpció d'innocència ha de ser respectat per garantir que aquells que han estat objecte d'imputació no pateixin un judici i siguin condemnat per l'opinió pública abans de poder articular els mecanismes de defensa", afirma ERC en un comunicat. Tot i això, creuen que per preservar la bona imatge del municipi, Fauria hauria de reflexionar i prendre la decisió de deixar de ser alcalde de forma provisional.

El servei de vigilància duanera va detenir Robert Fauria dijous passat en el marc del cas Manga, una operació contra una suposada trama de corrupció que es lucrava a través d'adjudicacions públiques fraudulentes. Després de passar a disposició judicial la matinada de dissabte a diumenge, Fauria va quedar en llibertat però pagant una fiança de 18.000 euros. Continua imputat en el cas.

Fauria, que també és president del Consell Comarcal de la Selva, va demanar més temps per reflexionar sobre el seu futur. Finalment, divendres compareixerà per exposar públicament quines decisions ha pres. ERC és soci de govern de CiU al consell comarcal i ja ha manifestat públicament que creuen que ha de deixar la presidència.

Pel que fa Sant Hilari Sacalm, però, fonts properes a Robert Fauria han indicat que l'alcalde creu que la seva detenció i posterior imputació no té res a veure amb la seva gestió al capdavant de l'ajuntament. De fet, Fauria es va reunir dimarts amb els treballadors de l'ajuntament per explicar-los la seva situació i en cap moment va parlar de plegar.

Si finalment Fauria acaba dimitint, caldrà veure si provoca un efecte dominó en el si del Consell Comarcal perquè un altre conseller de CiU, Josep Valls està imputat en una altra trama. A Valls el va detenir la Guàrdia Civil per la suposada implicació en el cas Clotilde contra blanqueig de capital procedent de la màfia russa. El càrrec electe va deixar les seves atribucions a l'ajuntament de Lloret de Mar, però no ha fet al mateix al consell comarcal on continua actiu.