Llibertat sota fiança per Robert Fauria, imputat en l'operació Manga

Només un dels quatre detinguts a Catalunya, l'administrador de l'empresa GRS Arc Local, ingressa a presó

La titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, ha deixat en llibertat sota fiança de 18.000 euros el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, imputat en l'operació Manga. Les declaracions dels quatre detinguts dijous a Catalunya per la seva suposada relació amb una trama corrupta d'adjudicacions públiques fraudulentes han acabat aquest diumenge a les 8 del matí.

La jutgessa només ha ordenat l'ingrés a presó d'un dels detinguts, Alexandre Ros, administrador de l'empresa GRS Arc Local. Per la seva banda, el responsable del Consell Comarcal de La Selva, Joan Carles Feliu, ha quedat en llibertat sota fiança de 5.000 euros i l'apoderat de l'empresa, Josep Maria Franch en llibertat sense fiança però amb obligatorietat de compareixença.

L'operació Manga és la segona fase de l'anomenada operació Pokémon iniciada a Galícia i que investiga una suposada trama de corrupció basada en adjudicacions fraudulentes de serveis públics. El cas Manga s'ha saldat amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines.

Aquest dissabte, els quatre detinguts han passat a disposició judicial davant el jutjat d'instrucció 1 de Lugo, que porta el cas. Ha estat una jornada maratoniana que va començar dissabte a les 12 del migdia amb la primera declaració i s'ha allargat fins aquest matí a les 8, segons informa el Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG).

Després d'escoltar les declaracions, la jutge ha deixat en llibertat sota fiança el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, detingut dijous. De moment, no ha transcendit la quantitat de la fiança fixada pel jutjat però sí que Fauria estaria imputat per suborn i tràfic d'influències. Fauria ha estat l'últim en declarar, ben entrada la matinada.

Dels quatre detinguts, només un ingressa a presó. És l'administrador de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Alexandre Ros. Aquesta empresa, segons la investigació, es va beneficiar d'aquest tracte de favor en les adjudicacions. De fet, la trama a les comarques gironines gira entorn a aquesta consultoria.

A banda de l'administrador, també van detenir l'apoderat d'aquesta mateixa empresa, Josep Maria Franch, que ha quedat en llibertat sense fiança però amb l'obligació de presentar-se periòdicament al jutjat. Franch queda imputat per tràfic d'influències, segons fonts de la justícia gallega.

El primer en declara va ser el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu. El funcionari ha quedat en llibertat pagant una fiança de 5.000 euros.

A banda dels imputats a nivell judicial, els funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària que han dut a terme l'operació Manga també ha recopilat documents de diverses administracions de les comarques gironines i ha citat a declarar a les seves dependències diversos càrrecs públics. Han declarat acompanyats d'advocats.

Fins ara ha transcendit que han prestat declaració al director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, al gerent del Xaloc, Xavier Alberch i al gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs. Fonts del TSXG han indicat que no pesa cap imputació judicial sobre ells i que els interrogatoris han girat entorn a les relacions d'aquests organismes amb l'empresa GRS Arc Local.

Divendres, la jutge va prendre declaració a cinc dels detinguts a Astúries i Galícia i la sessió es va allargar fins a les 4 de la matinada. La jutgessa va ordenar presó provisional sense fiança per a l'exregidor de Santiago de Compostel·la, Ángel Espadas, mentre que va deixar en llibertat sota una fiança de 15.000 euros el regidor de seguretat ciutadana de la mateixa ciutat, Albino Vázquez Aldrey, que va dimitir poc després. Tots dos representants del PP.

El nombre d'imputats pel cas Pokémon ja supera la trentena, molts són polítics i la resta empresaris. L'epicentre de les investigacions és el grup Vendex i les seves filials. Ara, amb la segona fase del cas -l'operació Manga- s'investiguen sobretot les empreses Aquagest i GRS Arc Local, de Lloret de Mar.