L'IES La Garrotxa idea un sistema que redueix a la meitat el cost de la calefacció

El projecte, pionar a l'Estat, ha aconseguit una reducció de l'impacte mediamential calculada en 90 tones de CO2 l'any

El sistema que regula l'ús de l'energia de l'IES La Garrotxa ha estalviat en un any fins a 35.000 euros, un 50% del cost de la calefacció, i ha aconseguit una reducció de l'impacte mediamential calculada en 90 tones de CO2 l'any. Segons un informe fet públic aquest dimarts i elaborat amb les dades de consum de gasoil, que és de 70.000 euros l'any, l'estalvi obtingut representa reduir fins a la meitat el cost del funcionament de la calefacció i significa que l'escola retalla 350 euros per cadascun dels aproximadament 100 dies que l'engega.

Aquesta sistema pioner a l'Estat s'encarrega de mantenir les aules a 21ºC de manera automatitzada i remota deixant passar més o menys aigua calenta als radiadors. Francesc Camino, director tècnic d'iGetech Innova, del grup Wattia, l'empresa que ha desenvolupat la part tècnica del projecte en què també hi ha participat un grup d'alumnes de l'IES La Garrotxa, s'ha mostrat "entusiasmat" amb els resultats del nou sistema, que es va instal·lar al centre ara fa un any. En un acte celebrat aquest dimarts a l'institut, Camino ha remarcat que les expectatives d'estalvi inicials eren d'un 30%, i per tant les ha superat.

El projecte, pioner a l'Estat i que ha rebut el finançament del programa europeu MEET, "és un magnífic exemple de fins on pot arribar la col·laboració entre l'escola i l'empresa", afirma Albert Bramon, director de l'IES La Garrotxa. Bramon destaca que "l'eficiència energètica és un tema en el qual fa més d'una dècada que treballem a l'escola i que finalment ha culminat amb la instal·lació d'aquest sistema".

Comino i Moreno han explicat que volen estendre el sistema al 100% de l'espai climatitzat (de moment està funcionant al 80% dels 11.000 m2 del centre) i s'han mostrat convençuts que molts altres centres escolars i institucions públiques i privades s'interessaran per aplicar-lo als seus edificis.

Pel que fa al vessant pedagògic, s'han elaborat una sèrie de materials per tal de potenciar la conscienciació sobre la gestió eficient dels recursos energètics per a alumnes d'ESO, Batxillerat i Formació Professional i també s'han creat continguts per als cicles formatius de grau mig i superior d'Electricitat i Electrònica, així com dos webs on s'explica tot el projecte i s'accedeix a temps real a la temperatura de cada part de l'edifici.