Els metges de primària reclamen que es tiri enrere l'adjudicació de l'ABS de l'Escala

Sostenen que la sanitat pública ha d'estar a mans d'empreses "sense cap ànim de lucre"

Els metges de primària s'oposen frontalment a l'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala (Alt Empordà) i critiquen que el Govern aposti per privatitzar la sanitat pública. "No creiem que la gestió d'una empresa amb un clar ànim de lucre com és Eulen sigui la solució", sostenen els facultatius, a través d'un comunicat que ha fet públic la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Segons l'entitat, qualsevol mesura que s'apliqui en la gestió dels CAP ha de passar, necessàriament, per una "negociació transparent" amb els metges que hi treballen, i una "acceptació clara del paper" que tenen. Per això, els metges reclamen que els CAP tinguin "autonomia de gestió". L'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala a l'empresa privada Eulen -especialitzada en neteja i seguretat- no només s'ha topat amb l'oposició frontal del territori. Els metges de família, a través de la CAMFiC, sostenen que deixar en mans d'un grup "amb ànim de lucre" tant la gestió com les plantilles dels CAP i consultoris que integren aquesta ABS no és, de cap de les maneres, "la solució".

Segons sosté l'entitat en un comunicat, qualsevol mesura que s'apliqui en la gestió dels CAP ha de passar necessàriament "per una negociació transparent" amb els professionals sanitaris que hi treballen, i amb "l'acceptació clara" del paper que desenvolupen. Els metges de família, a més, subratllen que els gestors de la sanitat pública haurien de ser "empreses sense cap ànim de lucre", amb l'obligació de passar comptes davant el Govern "d'una forma clara, transparent i pública".

Per això, la CAMFiC pren el procés que ha viscut l'ABS de l'Escala com a exemple d'allò que no hauria de ser. "No creiem que la gestió d'una empresa amb clar ànim de lucre com és Eulen sigui la solució", asseguren en el comunicat. I hi afegeixen: "La millor resposta que podem donar en el moment actual és l'autonomia de gestió dels CAP, liderats per metges de família".

Segons els facultatius de l'atenció primària, d'aquesta manera s'asseguraria tant "la independència econòmica" com la "gestió de l'atenció primària" respecte les entitats que gestionen hospitals. A més, la CAMFiC també subratlla que, amb aquesta mesura, el personal podria participar de manera "activa" en la selecció de professionals.

La CAMFiC compta amb 4.000 associats arreu de Catalunya, tots ells metges i metgesses de família. La majoria d'ells treballen a centres d'atenció primària gestionats per l'ICS.

En espera del recurs

De moment, l'adjudicació de l'ABS de l'Escala a l'empresa privada Eulen es troba en suspens. El motiu és que el Govern ha de resoldre el recurs que va presentar la Fundació Salut Empordà per tirar enrere el procés. A la pràctica, això suposa que, fins que no s'emeti una resolució, el contracte que hi havia vigent fins ara es prorrogui.

La Generalitat va decidir atorgar la gestió al grup privat, sense experiència prèvia al sector, per 2,4 milions d'euros (MEUR). Feia dotze anys que la Fundació Salut Empordà, que també gestiona l'Hospital de Figueres, estava al capdavant de l'ABS.

L'adjudicació ja ha suposat que els pobles que depenen de l'ABS s'oposin frontalment al procés. De fet, asseguren que si la privatització tira endavant, reclamaran poder tornar a dependre de l'ICS.