La Fundació Salut Empordà recorre l'adjudicació definitiva de l'ABS de l'Escala a Eulen

El Servei Català de la Salut prorroga el contracte a l'entitat que gestiona l'hospital de Figueres a l'espera de la resolució

La Fundació Salut Empordà ha presentat el recurs per tirar enrere l'adjudicació definitiva de la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala a Eulen per 2,4 MEUR, una empresa privada sense experiència prèvia en sanitat. Aquesta entitat, que també es va presentar al concurs després de gestionar aquesta àrea en els últims 12 anys, ja va interposar un recurs un cop feta l'adjudicació provisional però el Servei Català de la Salut el va desestimar perquè només es podia recórrer quan fos definitiva.

Ara, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya serà l'encarregat de fer-ne la valoració. Fins que no hi hagi una resolució, es prorroga el contracta de gestió de la fundació. L'adjudicació definitiva a l'empresa privada Eulen el 29 de gener passat queda aturada fins que l'organisme competent es pronunciï sobre el recurs presentat a última hora d'ahir per part de la Fundació Salut Empordà. El termini per presentar-lo s'acabava aquest divendres. A la pràctica, suposa que el Servei Català de Salut hagi prorrogat el contracte de gestió del CAP i els dispensaris d'atenció primària de la zona a l'entitat que actualment dirigeix l'hospital de Figueres a l'espera del que digui la resolució.

L'ABS de l'Escala és la de referència per a 170.000 ciutadans de nou municipi. Durant els darrers 12 anys, la gestió d'aquesta ABS ha estat a mans de la Fundació Salut Empordà, que es va presentar al concurs i que gestiona també l'hospital de Figueres. Eulen és una empresa especialitzada en neteja i seguretat que va entrar fa pocs anys en el negoci de l'atenció a la dependència i a la gent gran.

Des que es va saber que una empresa privada podia fer-se amb la gestió d'aquesta ABS, els nou ajuntaments afectats han fet un front comú i han expressat la seva preocupació pel que consideren un canvi de model del sistema públic, ja que la deixa a mans d'una empresa amb ànim de lucre i sense experiència al sector. Així, van signar un manifest on s'oposaven frontalment a la decisió del CatSalut d'adjudicar definitivament la gestió a l'empresa privada. Confien que el recurs que ahir va interposar la Fundació Salut Empordà, l'altra aspirant al concurs, prosperi i serveixi per aturar el procés.

En cas contrari, els alcaldes d'aquests municipis ja han dit que estan disposats a lluitar per tornar a dependre de l'ICS en cas que es faci efectiva l'adjudicació a Eulen. També alerten que el que ha passat aquí sigui el primer cas d'un nou model sanitari privatitzat que es pot estendre a altres punts del país. Davant aquest possible escenari, la setmana passada es va constituir el Consell de Salut de l'ABS de l'Escala, que vetllarà per la qualitat dels serveis si finalment es dona per bona l'adjudicació definitiva a Eulen.