El primer tinent d'alcalde de Figueres deixa el càrrec per la seva implicació al cas Manga

L'alcadessa assegura que l'expedient de contractació de GRS Arc Local per a la gestió de multes és "impol·lut"

El primer tinent d'alcalde de Figueres i regidor d'Hisenda, Manel Toro (CiU), ha deixat els càrrecs arran de la seva implicació en el cas Manga, que investiga una suposada trama corrupta a través d'ajudicacions públiques. Toro continuarà com a regidor ras però s'aparta de les seves responsabilitats.

L'alcadessa de Figueres, Marta Felip, ha acceptat la renúncia i creu que és una decisió "exemplar" que ajuda a salvaguardar la bona imatge de l'ajuntament. Felip ha explicat que el consistori tenia un contracte de gestió de multes amb l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, implicada en la trama, i ha assegurat que l'expedient és "impol·lut". Tot i això, Hisenda ha pres declaració a Toro per aquest cas.

El cas Manga ja s'ha cobrat la seva primera víctima política. El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, regidor d'Hisenda i director de l'àrea de serveis generals i promoció econòmica, Manel Toro (CiU), ha presentat aquest matí la seva renúncia als càrrecs. Segons ha explicat l'alcaldessa, Marta Felip, ha acceptat i li retira les competències de forma temporal, fins que s'esclareixi la seva implicació en el cas Manga.

Els agents del servei de vigilància duanera van prendre declaració a Toro acompanyat del seu advocat perquè és sospitós d'un delicte de tràfic d'influències arran de la contractació de la consultoria GRS Arc Local per a la gestió municipal de les multes de trànsit. "Se li revoquen temporalment totes les competències delegades que té, fins que s'esclareixi el cas", ha afirmat l'alcaldessa, Marta Felip.

De moment, la titular del jutjat d'instrucció 1 de Lugo, Pilar de Lara, no ha imputat Manel Toro, però els agents de duanes enviaran la seva declaració al jutjat i decidirà si l'imputa o no. Felip ha afirmat que amb aquesta decisió Toro ha actuat de forma "exemplar" però ha admès que si no s'hagués apartat de forma voluntària, ella mateixa li hauria demanat que deixés els càrrecs en aplicació al codi ètic que té l'equip de govern de Figueres. "Pot ser una apartament injust, però és el més coherent", ha afirmat Felip que afegeix que si al final es demostra que Toro ha actuat sempre correctament, li retornaran totes les atribucions.

El motiu pel qual els agents de vigilància duanera han citat a declarar Toro és la contractació per part de l'Ajuntament de Figueres de l'empresa GRS Arc Local per a la recaptació de multes. Segons ha detallat Felip, ja han rescindit el contracte amb aquesta consultoria de Lloret de Mar i traspassen les competències a Xaloc, l'organisme autònom de recaptació de tributs de la Diputació de Girona. Mentrestant, però, hi ha una pròrroga per fer els canvis necessaris en el sistema de recaptació de multes i avui dia GRS continua prestant aquest servei.

Marta Felip ha assegurat que l'expedient de contractació de GRS Arc Local és "impol·lut" i el servei ha "funcionat correctament" durant dos anys. El motiu principal que els ha portat a rescindir el contracte i apostar pel Xaloc és l'estalvi. Segons ha detallat l'alcaldessa, GRS es queda un 33,3% més IVA de les multes que es recapten. L'alcaldessa ha detallat que el benefici per a Figueres amb el canvi és de 267.000 euros anuals.



 
 
GRS Arc Local, consultoria del Xaloc

A banda d'alcaldessa de Figueres, Marta Felip també és la vicepresidenta del Xaloc, on els agents de duanes van entrar dijous per endur-se expedients. Segons ha detallat Felip, tots els documents estan relacionats amb GRS. "Sembla que és l'epicentre de la trama", ha afirmat. Aquesta empresa consta com a consultoria homologada pel Xaloc per prestar serveis puntuals a ajuntaments. Segons ha explicat Marta Felip, des del 2008 GRS Arc Local ha fet revisions cadastrals per a tres o quatre ajuntaments. "El 95% dels serveis els fem amb personal propi, només és una consultoria homologada per a alguns serveis puntuals", ha conclòs Felip.

Una trama que esquitxa polítics i empresaris

El cas Manga és la segona fase de l'operació Pokémon que investiga una trama gallega de suborns a canvi d'adjudicacions públiques. L'operació s'ha saldat amb quatre detinguts a les comarques gironines, entre ells el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU). La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lugo, Pilar de Lara, el va deixar en llibertat sota fiança de 18.000 euros, però continua imputat per suborn i tràfic d'influències.

La jutgessa només ha ordenat l'ingrés a presó d'un d'ells, Alexandre Ros, administrador de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar. El funcionari del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, va quedar en llibertat sota fiança de 5.000 euros i l'apoderat de l'empresa, Josep Maria Franch, en llibertat sense fiança.

A banda de Toro, els agents de vigilància duanera també han pres declaració a més càrrecs públics de les comarques gironines. Fins ara ha transcendit que ha declarat el director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, el gerent del Xaloc, Xavier Alberch, el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs, i l'expresident de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé. Ara, l'Agència Tributària enviarà les declaracions a la jutgessa, que decidirà si cal imputar-los. Van declarar acompanyats d'advocats.

Vídeo: ACN