Girona acull els déus de l’Olimp

CaixaForum ofereix aquesta exposició de la mà del Museu Nacional del Prado

Ja es pot visitar al CaixaForum Girona l’exposició "Art i mite. Els déus del Prado", fins al 28 d’agost. Aquesta proposta permet al públic apropar-se a les obres que guarda a Madrid el Museu del Prado enfocades en la mitologia clàssica. L’exposició ofereix un recorregut per la mitologia grecoromana i la representació artística que se n'ha fet. La visita resulta una bona oportunitat per conèixer de forma completa la tradició cultural que heretada dels més famosos mites de l’antiguitat. Per un costat es presenten a les deïtats i altres personatges, i per l’altre es mostren obres que representen les seves histories més conegudes.

Els mites antics són histories fabuloses protagonitzades per deus, semideus, herois o altres personatges fantàstics, que expliquen diferents fets relacionats amb la natura, la vida o la mort. La mitologia grecoromana va produir una gran quantitat d’al·legories que donaven explicació a la creació de l’home o el pas de les estacions. També és important la representació dels sentiments humans, com per exemple l’amor, el desig, l’ambició, l’odi o la incertesa. Això ha fet molt atractius als déus de l’Olimp, que tot i ser divinitats, són un reflex de l’anima humana, amb els aspectes positius i també els negatius.

L’exposició recull un conjunt de 42 pintures i escultures molt diverses. Es presenten bustos i relleus de tallers romans de l’època clàssica que presenten els personatges més importants per situar i conèixer l’univers olímpic. Els quadres estan dividits en seccions segons la temàtica que tracten, que pot ser l’amor, el càstig,  les metamorfosis, els herois o la Guerra de Troya, entre altres temes. Es pot gaudir de quadres de grans artistes moderns com Pedro Pablo Rubens (Vulcà i el foc), Jan Cossiers (Narcís), Theodoor Van Thulden (Apol·lo perseguint a Dafne) o Francisco Collantes (L’incendi de Troya), entre altres artistes.

L’objectiu de l’exposició es fer reflexionar a l’espectador sobre les idees que reflecteixen les pintures. Es projecta una sèrie de vídeos on diferents especialistes expliquen la transcendència dels mites i de quina manera perviuen a l’actualitat. Del 22 de març fins al 19 d’abril es realitzaran una sèrie de conferencies per diferents professionals per transmetre aquestes idees. A més a més s’ofereixen visites guiades privades, familiars o per grups, on es proposen activitats a l’espai expositiu.