CiU i ERC debatran sobre el pacte de govern del Consell Comarcal de La Selva

Els republicans no descarten cap opció si es demostren irregularitats per part dels implicats en la presumpta trama de corrupció

El pacte de govern entre CiU i ERC al Consell comarcal de la Selva podria afrontar aquesta setmana una etapa decisiva en la seva continuïtat. Les dues formacions es reuniran per valorar les conseqüències derivades del cas Manga, en què ha quedat en llibertat amb càrrecs amb una fiança de 18.000 euros el president de l'ens, el convergent Robert Fauria, per la seva suposada vinculació amb una trama corrupta que es lucrava a través d'adjudicacions públiques.

El portaveu republicà, Jordi Orobitg, ha assenyalat que la seva formació es replantejaria el pacte si hi haguessin "motius fundats" per posar en dubte "l'honorabilitat d'algun càrrec" i no es prenguessin mesures al respecte. El govern del Consell Comarcal de la Selva està format per els dotze consellers de Convergència i Unió i els sis d'Esquerra. Orobitg, que és també un dels vicepresidents del Consell Comarcal, ha dit que en les pròximes hores la prioritat és "recopilar informació" per tal de fer una "reflexió en profunditat" amb dades objectives. "Quan tinguem aquestes dades adoptarem les decisions que corresponguin", ha assenyalat.

"Ens agrada ser reflexius en les decisions, però també som conscients de la pressió per tal que prenguem una decisió amb celeritat", ha afegit el portaveu d'ERC a l'ens. També demana aquesta voluntat d'acció als seus socis de govern. "Si existissin motius fundats per posar en dubte l'honorabilitat d'algun càrrec polític, i no s'adoptessin les decisions que entenem s'haurien d'adoptar, ens replantejaríem el pacte", ha indicat.

Entre aquestes decisions que espera ERC de CiU, hi hauria -sempre i quan es demostrés que ha comès delicte-, el relleu dels càrrecs imputats, inclòs la del president i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria. "De la mateixa manera que no tinc arguments per dubtar de la seva innocència", ha dit "des del moment que una instància judicial sí que la posa en dubte el que s'ha de tenir és informació per ponderar-la", ha assenyalat.

Orobitg ha celebrat que la jutgessa hagi decretat la posada en llibertat de Fauria, això sí, amb una fiança de 18.000 euros, la més alta fixada als imputats que han declarat aquest cap de setmana. El portaveu d'ERC ha indicat, però, que l'adopció de mesures cautelars pot donar a entendre "que hi ha una situació objecte a revisió".

CiU es reunirà amb tots els partits

El portaveu de Convergència i Unió al Consell Comarcal de la Selva, Josep Antoni Frias, ha assegurat també en declaracions a 'ACN que a partir d'aquest dilluns iniciaran converses amb ERC i també es reunirà amb els altres partits amb representació a l'ens. Sobre possibles decisions, el també alcalde d'Hostalric ha fet una crida a no precipitar-se. "No podem posar el carro davant els bous", ha dit, dient que ben aviat hi haurà un "posicionament comú" per part del consell.

'Operació Manga'

La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lugo, Pilar de Lara, ha deixat en llibertat sota fiança el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, qui ha declarat amb tres persones més, detingudes dijous a Catalunya per la suposada relació amb una trama corrupta d'adjudicacions públiques. La jutgessa només ha ordenat l'ingrés a presó d'un d'ells, Alexandre Ros, administrador de l'empresa GRS Arc Local. Per la seva banda, el funcionari del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, ha quedat en llibertat sota fiança de 5.000 euros i l'apoderat de l'empresa, Josep Maria Franch, en llibertat sense fiança. 

L'operació Manga és la segona fase de l'anomenada operació Pokémon iniciada a Galícia i que investiga una suposada trama de corrupció basada en adjudicacions fraudulentes de serveis públics. El cas Manga s'ha saldat amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines.

Aquest dissabte, els quatre detinguts han passat a disposició judicial davant el jutjat d'instrucció 1 de Lugo, que porta el cas. Ha estat una jornada maratoniana que va començar dissabte a les 12 del migdia amb la primera declaració i s'ha allargat fins aquest matí a les 8, segons informa el Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG).