El president del Consell Comarcal de la Selva passa a disposició judicial

El director del Patronat de Turisme i el gerent del Xaloc declaren com a imputats

L'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, i els altres tres detinguts a les comarques gironines en el marc de l'operació Manga passen a disposició judicial aquest dissabte. La titular del Jutjat d'Instrucció 1 de Lugo, Pilar de Lara, ha fixat les declaracions a partir de les 11 del matí.

A banda de Fauria, també prendrà declaració al cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del consell comarcal, Joan Carles F., i a dos socis de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Josep Maria F. i Alexandre R. L'operació iniciada a Galícia investiga tractes de favor en adjudicacions públiques fraudulentes a empreses a canvi de suborns.

També hi ha altres imputats en relació al cas. Divendres van declarar a les dependències de l'Agència Tributària el director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, el gerent del Xaloc, Xavier Alberch, i el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs.

Fonts de la Diputació han detallat que les declaracions han girat entorn a les relacions amb l'empresa GRS i defensen que no hi ha hagut cap tipus d'irregularitat en les adjudicacions.

Aquest dissabte declararan els darrers detinguts dijous en el marc de l'operació Manga, la segona fase de l'anomenada operació Pokémon que investiga suposades adjudicacions fraudulentes de serveis a empreses que haurien pagat per rebre un tracte de favor. Divendres, la jutge ja va prendre declaració a cinc dels detinguts i la sessió es va allargar fins a les 4 de la matinada.

Segons informa el Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG), la jutgessa ha ordenat presó provisional sense fiança per a l'exregidor de Santiago de Compostel·la, Ángel Espadas, mentre que ha deixat en llibertat sota una fiança de 15.000 euros el regidor de seguretat ciutadana de la mateixa ciutat, Albino Vázquez Aldrey. Tots dos són càrrecs del PP.

La jutgessa també ha decretat presó provisional per al delegat d'Aquagest, José Luis M. R.. Ha quedat en llibertat provisional l'assessor cultural i organitzador d'esdeveniments Jesús F. M. i també ha quedat en llibertat el president del PP a Sant Martín del Rey Aurelio (Astúries) i propietari d'una empresa vinculada laboralment a Aquagest, Joaquín Fernández Díaz. Com a mesura cautelar, la jutgessa l'obliga a presentar-se cada 15 dies al jutjat d'Avilès.

Aquest dissabte acabaran de prendre declaració a tots els detinguts. Avui és el torn dels detinguts a Catalunya, entre els quals hi ha l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria. El primer en passar a disposició judicial ha estat el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del consell comarcal, Joan Carles F. Ho ha fet a les 12, una hora més tard del previst.

La intenció de la titular del jutjat és prendre declaració a dos detinguts al matí i a dos més a la tarda. A Fauria li tocaria declarar a la tarda. Llavors, la jutge decidirà si el deixa en llibertat o si, per contra, ordena que ingressi a presó. Des del consell comarcal esperen que quedi en llibertat i que pugui "donar les explicacions que calguin" dilluns o dimarts en una junta de portaveus.

Serà llavors, i depenent de les explicacions i els possibles delictes que li imputin, que decidiran si continua en el càrrec o bé dimiteix. "No és moment per precipitar-se ni per fer judicis precoços, hem de ser pacients i esperar a tenir elements objectius per valorar", ha afirmat el vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Orobitg.

El nombre d'imputats pel cas Pokémon ja supera la trentena, molts són polítics i la resta empresaris. L'epicentre de les investigacions és el grup Vendex i les seves filials. Ara, amb la segona fase del cas -l'operació Manga- s'investiguen sobretot les empreses Aquagest i GRS Arc Local, de Lloret de Mar. Avui també declararan l'administrador i l'apoderat d'aquesta empresa.