Un estudi de l'IDIBGI conclou que una tècnica de diàlisi redueix un 40% el cost en pacients crítics cardíacs

Alguns hospitals ja estan començant a substituir el procediment convencional pel descobert per l'investigador Marc Vives

Un estudi liderat per l'investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Marc Vives, conclou que un tipus de tècnica de diàlisi redueix els costos en un 42% en pacients crítics cardíacs, enfront al procediment habitual. Es tracta de la Diàlisi Sostinguda de Baixa Eficiència (SLED), que Vives ha estudiat els seus efectes en aquest tipus de pacients en una estada a l'hospital general de Toronto (Canadà).

La descoberta constata que tant els pacients tractats amb les tècniques convencionals de diàlisi com els que ho han estat amb SLED han obtingut els mateixos resultats i pronòstic postoperatori, però en canvi, els costos de la diàlisi han estat un 42% més baixos en els segons.

El resultat de l'estudi ha fet que la nova tècnica s'hagi començat a introduir en alguns hospitals com a tractament per substituir la funció renal. Les diferències principals entre l’SLED i els tractaments convencionals de diàlisi són la intensitat i la durada del tractament, passant de 24 a 10 hores. Tot i això, cal destacar que fins ara existien poques dades que comparin la SLED amb els mètodes habituals en pacients crítics cardíacs sotmesos a cirurgia cardíaca.

El doctor Marc Vives és, a més d'investigador a l'IDIBGI, facultatiu especialista en el servei d’anestesiologia i reanimació de l'Hospital Josep Trueta de Girona, coordinador de recerca clínica del mateix servei, i professor associat d’Anestesiologia i Reanimació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG).

Aquest és el segon treball que es publica en pacients crítics cardíacs amb aquesta necessitat, i analitza les dades de pacients tractats a l’Hospital General de Toronto des de l’1 de gener de 999 fins el 31 de desembre de 2011. El 31 de març de l’any 2008 aquest centre hospitalari va canviar el tractament de substitució renal convencional per l’SLED. D’aquesta manera, dels 351 pacients analitzats, 83 van ser tractats amb SLED.