Així és el dia a dia de 60 refugiats ucraïnesos en una casa de colònies gironina

La comunitat prepara tallers pels infants i cursos per aprendre català i castellà mentre duri el conflicte

La casa de colònies de Rocacorba de Sallent (Garrotxa) s'ha convertit en una llar improvisada per a seixanta persones que venen de diversos punts d'Ucraïna. Majoritàriament es tracta de dones que van sortir del país amb els seus fills, tots ells menors de 16 anys.

Aquest diumenge van arribar a la casa de colònies i durant el dilluns al matí ja han començat a ordenar i endreçar tot el material que els arriba de campanyes solidàries. Mentrestant, els gestors d'aquesta casa han aconseguit que una empresa els doni senyal de wifi i així els refugiats poden posar-se en contacte amb les seves famílies. A més, la germana Maria Emmanuyila Koval ja està preparant tallers i activitats pels infants i vol organitzar cursos de català i castellà.

Són dones i infants que provenen de diversos punts del país i que han aconseguit fugir del conflicte armat. Ara, volen començar a convertir aquesta casa de colònies en una llar. La seva llar durant els propers mesos. De moment, el gestor d'aquesta casa de colònies ha garantit que hi ha algunes empreses que s'han compromès en pagar les despeses que ocasionin els refugiats de cara als propers mesos.

A més, els veïns dels municipis propers d'aquesta casa de colònies que es troba en el límit entre la Garrotxa i el Pla de l'Estany (Santa Pau, Sant Miquel de Campmajor, Mieres i Sant Ferriol) ja s'han mobilitzat per donar roba, menjar i tot tipus de material. Ara, aquest dilluns al vespre els gestors de la casa es reuniran amb els veïns per decidir com s'organitza aquesta ajuda i quines necessitats tenen.

Organització de les tasques

Tot i així, aquest dilluns les dones refugiades ja han començat a revisar tota la roba que els han donat i la classifiquen per talles a l'espera de poder-la repartir entre tota la comunitat. A més, també han començat a participar en tasques de la casa, com ara parar taula o netejar els plats i les olles del dinar i progressivament volen anar-se implicant en el dia a dia.

Mentrestant, els infants juguen al camp de futbol i als jardins que envolten la casa de colònies del Sallent. D'altres, prefereixen quedar-se a la sala d'estar, davant de la llar de foc. Juguen amb els mòbils i tauletes, parlen amb les famílies i es posen al dia. Ho fan gràcies a una empresa que els ofereix senyal d'Internet sense cables de forma gratuïta mentre s'estiguin en aquesta casa.

En el dia a dia de la casa també s'instaura una altra tradició diària: la missa. A la capella que hi ha dins de la mateixa casa de colònies cada dia s'hi apleguen els refugiats per resar. La germana Maria Emmanuyila Koval assegura que "cada dia prenen més significat les paraules de Déu" i per això les seixanta persones que conviuen des d'aquest diumenge a Sallent s'encomanen a la religió per posar fi a un conflicte que no veuen quan s'acabarà.

El que sí que té clar la germana Maria Emmanuyila Koval és que cal seguir amb el dia a dia i preparar-se per tots els mesos que es quedaran a Girona. Per això ja organitzen tallers i activitats pels infants que els permetin escolaritzar-se mínimament durant tots aquests mesos. També organitza cursos de castellà i català perquè tothom aprengui la llengua.

Agraïment per tota la solidaritat

La germana Koval ha assegurat que el trasllat des d'Ucraïna fins a Girona "ha estat tranquil i fàcil". A més, agraeix que al llarg de totes les parades trobessin persones que els oferien "menjar, beure i roba". Ara, la germana vol que aquesta aturada llarga a la casa de colònies de la Garrotxa serveixi per donar "un espai de pau i tranquil·litat" al conjunt de dones i infants que han fugit de la guerra mentre converteixen l'espai en una llar.