El jutjat ordena la detenció de 14 investigats pel tall del Tsunami Democràtic a la Jonquera

Són els encausats que havien desobeït i no van comparèixer a les citacions

El jutjat de Figueres ha ordenat la detenció de 14 investigats pel tall del Tsunami Democràtic a la Jonquera del novembre del 2019, segons informa Alerta Solidària. Són els encausats que havien desobeït i no van comparèixer a les citacions per declarar davant del jutge en la macrocausa que suma uns 200 investigats.

Alerta Solidària ha exposat que a hores d'ara ja han arrestat dos dels investigats i convoca concentracions de suport als jutjats de Ripoll i de Puigcerdà. Entre els encausats que no havien comparegut al jutjat hi ha veïns d'Amposta, Caldes de Malavella, Campdevànol, l'Escala, Manresa, Montmelús, Navarcles, Sant Pere de Riudebitlles i Valls.

La macrocausa que instrueix el jutjat 4 de Figueres té l'origen en els talls de carretera convocats per Tsunami Democràtic l'11 i 12 de novembre del 2019. Al llarg del procediment, hi ha hagut un degoteig constant de citacions i la causa té uns 200 investigats per delictes desordres públics i danys.

El 4 de febrer, el jutjat va citar a declarar 14 investigats que, fins aleshores, no havien comparegut. Aquell dia, van tornar a optar per desobeir i Alerta Solidària va advertir que el jutjat podia ordenar-ne les detencions.

Segons informa el TSJC, el jutjat ha ordenat la detenció de 12 investigats perquè en el cas dels altres dos no havien pogut fer la darrera citació i remarca que, a tots ells, els havien citat "un mínim de cinc ocasions" sense que compareguessin: "La presa de declaració d'un investigat és imprescindible per al desenvolupament de les diligències que, vistes les incompareixences reiterades dels investigats, la falta de justificació d'aquestes i la necessitat de complir amb el tràmit, el jutge va acordar segons preveu la llei".

S'acullen al dret a no declarar

A la sortida del jutjat, una de les detingudes, l'Àfrica, ha explicat que l'han arrestat a primera hora a casa seva i que, després de passar per la comissaria de Ripoll, l'han traslladat a Figueres. En el seu cas, el jutjat l'havia citat fins a tres vegades -la darrere, dilluns passat- i no s'hi va presentar. Un cop davant del jutge que instrueix el cas, s'ha negat a declarar i ha sortit en llibertat, igual que un altre dels arrestats que aquest migdia també ha comparegut davant del jutge. 

A l'Alt Penedès, els Mossos d'Esquadra s'han presentat a primera hora del matí a casa d'Issac Ruana, regidor de la CUP a Sant Pere de Riudebitlles i conseller comarcal. A Ruana li han notificat que havia d'anar a la comissaria de Vilafranca o bé s'exposaria a una detenció forçosa. En el moment de la notificació, el regidor estava a càrrec d'una menor i s'ha entregat als Mossos hores més tard, passades les 14h.

Ruana ha quedat detingut i serà traslladat a Figueres durant les properes hores, si bé ja ha avançat que s'acollirà al dret a no declarar. Abans d'entrar a comissaria, el regidor i conseller comarcal ha acusat el jutge "d'amagar" informació als advocats dels 12 investigats que tenen ordre de detenció, ja que aquesta ordre estaria signada des de dimarts però no ha transcendit fins avui.

El cupaire, que ha desobeït cinc vegades la citació per declarar, ha defensat el seu dret a desobediència "per no col·laborar en processos judicials que no tenen sentit". "La repressió fa temps que ens ataca a aquells que tenim convicció de defensar els anhels del poble català", ha recalcat.

També al Penedès, la regidora de la CUP a l'Arboç Maria Mestre és una altra de les persones investigades a la causa del tall de la Jonquera. Mestre havia desobeït sistemàticament les citacions per anar a declarar, però en la darrera ocasió sí que va acudir al jutjat de Figueres, segons ha explicat aquest dijous Isaac Ruana.