Una veïna de Figueres porta Bankia als jutjats per coaccions

La dona se sent enganyada per l'entitat i reclama liquidar el deute hipotecari amb l'entrega del pis

Una veïna de Figueres, amb un marit amb problemes mentals i tres fills, ha portat Bankia als jutjats per coaccions i amenaces en el procés de sol·licitud de la dació en pagament del seu habitatge. Segons la denunciant, Karima, l'entitat bancària va fer firmar al seu marit un document on el matrimoni es comprometia a assumir un seguit despeses de la tramitació de la dació en pagament, com ara una nova taxació de l'habitatge, sense que ella ho sabés i que els podria costar uns 50.000 euros.

Quan va voler saber què havia passat, assegura que els responsables de l'entitat la van amenaçar en treure-li els fills i perdre l'habitatge si no signava el document. El cas ha quedat vist per sentència.

El mes de juny passat, Karima va sol·licitar la dació en pagament a Bankia per liquidar el deute hipotecari que tenia per habitatge, valorat en el moment de l'adquisició per 140.000 euros. Ho va fer a través d'un formulari de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i amb les firmes del seu marit i ella. La família -amb tres fills de 11, 6 i un any i mig- feia un any que no podia pagar el deute. El seu marit no pot treballar perquè pateix una malaltia mental i se'ls va retirar un dels ajuts que rebien. "No podíem continuar pagant", explicava aquest matí davant dels jutjats de Figueres.

Mentre esperava una resposta, l'entitat va trucar al seu marit i li va fer firmar un document -en format de carta- on el matrimoni es comprometia a assumir un seguit de despeses -com ara una nova taxació de l'habitatge- que no estaven contemplades en la seva sol·licitud. Karima es va indignar en saber que havien trucat al seu marit en comptes d'ella i va quedar perplexa quan l'entitat la va amenaçar amb deixar-la sense pis i treure-li els fills si no signava el document per poder continuar amb la tramitació. Segons explica la denunciant, va demanar una còpia i en arribar a casa va veure que els dos formularis eren completament diferents.

Per la portaveu de la PAH a Figueres, Loli Garcia, l'entitat va intentar "estafar-los" a través d'una persona que "no estava bé" i que no domina l'idioma. El mes d'octubre passat van presentar una denúncia per un delicte de faltes per coaccions i amenaces. Esperen que la sentència els sigui favorable i reclamen com a indemnització que l'entitat bancària pagui la diferència de la taxació actual de l'habitatge respecte la que es va fer al moment de la compra per tal que la família pugui assumir les despeses del procés i poder liquidar el deute amb l'entrega del pis.

Sense coneixement de la malaltia

Durant el judici, celebrat al jutjat número 4, l'advocat de Bankia ha recordat que l'entitat no està obligada a tramitar una dació en pagament i ha posat en dubte la signatura que apareixia en el primer document de sol·licitud amb el nom del seu marit. També ha negat que els responsables del banc tinguessin coneixement dels problemes de salut de la seva parella.

La portaveu de la PAH ha acusat el lletrat de voler "criminalitzar" unes persones que "només intenten poder menjar", ha dit. I ha lamentat que els hagi retret davant el jutge haver presentat la denúncia amb ànim de poder aparèixer a la premsa perquè se'n fes ressò. El cas ha quedat vist per sentència.

A dia d'avui, el matrimoni viu a l'habitatge i de moment no han rebut cap notificació de desnonament.