Patrimoni no permet pavimentar la plaça Major de Sant Martí d'Empúries

La comissió dóna el vistiplau al projecte per canviar tota la coberta de l'església del monestir de Sant Pere de Camprodon

La comissió de Patrimoni de Girona ha suspès l'expedient presentat per l'Ajuntament de l'Escala per pavimentar la plaça Major del nucli de Sant Martí d'Empúries. La comissió ha detectat que no s'ha fet un estudi arqueològic global -només consten informes previs d'algunes zones- i com que es tracta d'un espai molt pròxim a les ruïnes d'Empúries cal una anàlisi acurada perquè és probable que es trobin restes al subsòl.

A més, tampoc veu bé la proposta d'usar sauló compactat i granit per pavimentar la plaça i demana al consistori que busqui un material "més uniforme". D'altra banda, la comissió ha donat llum verda al projecte per canviar tota la coberta de l'església del monestir Sant Pere de Camprodon. L'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) ha presentat a la comissió de Patrimoni de Girona un projecte per pavimentar la plaça Major del conjunt històric de Sant Martí d'Empúries, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

A aquesta plaça hi ha diversos restaurants que han demanat que es pavimenti el sòl per evitar molèsties per pols, ja que actualment és un espai sorrenc i només està pavimentada l'entrada a l'església. Segons ha explicat el director dels serveis territorials, Antoni Baulida, l'ajuntament volia usar granit a una zona de la plaça i una altra part la volia pavimentar amb sauló compactat.

La comissió ha suspès l'expedient perquè ha detectat que no hi ha un estudi arqueològic previ de la zona, que està a tocar de les ruïnes d'Empúries. "Es tracta d'un espai arqueològic molt ric i hi ha moltes possibilitats que es puguin trobar restes", ha justificat Baulida. Per això, caldrà fer abans un estudi que determini si hi ha restes al subsòl.

Malgrat que aquest ha estat el principal motiu per deixar el projecte sobre la taula, Baulida ha explicat que la comissió tampoc ha vist amb bons ulls la idea de pavimentar la plaça amb dos materials diferents. Per això, s'insta l'ajuntament a buscar un "material més uniforme" que vagi d'acord amb els propis enllosats que ja hi ha a la plaça (a l'entrada de l'església) i als carrers del nucli històric.

Restauració de la coberta d'una església a Camprodon

La comissió de Patrimoni ha donat llum verda a la renovació íntegra de la coberta de l'església del monestir de Sant Pere, a Camprodon (Ripollès). Aquesta església, d'estil romànic, és l'única resta que es conserva del monestir, que data del segle X. El projecte, que va arribar a la comissió per primer cop al juny, té com a peculiaritat el fet que s'usarà un material que no és habitual.

Segons ha explicat Baulida, les cobertes dels temples acostumen a recobrir-se de pissarra o teula àrab (com és el cas d'aquesta església) però, en aquesta ocasió, el projecte preveu usar un tipus de gres de colors entre grisos i torrats. La coberta deixarà de tenir un aspecte uniforme i passarà a tenir diversos tons que, segons el director dels serveis territorials, concorden amb la tonalitat del murs del temple.

"Hem valorat la recança d'usar aquest gres que és raspós però la comissió ha considerat que és un bon projecte", ha assenyalat Baulida, que detalla que només tenen constància que aquest tipus de gres s'hagi usat abans per a cobrir el mercat de Santa Caterina de Barcelona. Aquest és un projecte que impulsa el Bisbat de Vic i que compta amb el suport econòmic del projecte Romànic Obert.

D'altra banda, la comissió també ha autoritzat el projecte per restaurar part de la muralla de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) tot i que recomana minimitzar la mida dels contraforts, que considera "exagerats". També es permet a l'Ajuntament de Celrà (Gironès) intervenir en les naus de l'antiga Fàbrica Pagans -d'estil modernista i actualment reconvertida en centre cultural- per millorar-ne l'aïllament per evitar filtracions d'aigua i que s'escapi la calefacció.