L'Estat anuncia que desdoblarà el tram de l'N-II entre Medinyà i Orriols pendent

La ministra de Foment avança que aquest maig es licitarà la represa dels treballs entre Maçanet de la Selva i Sils

L'Estat traurà del calaix el desdoblament de l'N-II entre Medinyà i Orriols, un dels altres trams que té l'obra empantanegada a les comarques gironines. En aquest cas, els treballs es van aturar el juliol del 2010 -quan feia mesos que havien començat- arran de la retallada pressupostària en infraestructures que va aplicar el ministre Blanco.

L'actual titular de Foment, Ana Pastor, ha anunciat al Congrés que el govern espanyol farà "la duplicació" de la calçada en aquest tram, on precisament ara fa pocs dies hi va haver un accident mortal. D'altra banda, la ministra també ha anunciat que aquest mes de maig el Ministeri licitarà la represa dels treballs entre Maçanet de la Selva i Sils.

La situació de l'N-II ha tornat a passar avui per enèsima vegada pel Congrés dels Diputats. La ministra de Foment, Ana Pastor, en resposta a una pregunta del diputat de CiU Pere Macias, ha insistit en què l'estat en què es troba la carretera -amb trams empantanegats des de fa anys- és una "veritable prioritat" per a l'executiu estatal.

La titular de Foment ha aprofitat la interpel·lació del diputat per fer, un cop més, un repàs de l'N-II de nord a sud de la demarcació i -de nou- anunciar promeses i calendaris. D'entrada, Ana Pastor ha assegurat que el mes de maig del 2013 licitaran les obres de desdoblament del Maçanet-Sils. Aquest tram porta aturat des de finals del 2008, perquè un encariment del projecte va fer que la constructora renunciés a l'obra.

En relació amb els trams del sud, la titular de Foment també ha anunciat que aquest mateix mes també licitaran "els projectes d'una part important del Tordera-Maçanet, que permetran millorar dues interseccions". De fet, però, aquests treballs no aniran més enllà de l'actual enllaç amb la C-35.

I és que l'Estat ja va desistir fer tota l'obra del Tordera-Maçanet, que s'estenia al llarg de 8,9 quilòmetres, al·legant que tenia un pressupost molt elevat (que s'estimava en 249 MEUR). En comptes d'això, Foment va encarregar un estudi per entroncar l'N-II amb Granollers passant per l'interior (és a dir, a través de la C-35).

Represa del Medinyà-Orriols

Pel què fa als trams que es troben al nord de Girona, Ana Pastor ha anunciat que l'Estat traurà del calaix el desdoblament del Medinyà-Orriols. Aquest tram -de 3,29 quilòmetres- té l'obra aturada des del juliol del 2010, perquè va ser un dels projectes afectats per la tisorada que va aplicar el ministre Blanco.

"Aquestes obres es trobaven amb proposta de rescissió quan vam entrar al govern; però nosaltres farem la duplicació de l'N-II per separar els dos sentits de la marxa", ha indicat Ana Pastor. La ministra també ha dit que, en referència a la resta de trams al nord de la demarcació, aquest trimestre redactaran els projectes "d'aquelles actuacions que no requereixin tramitació mediambiental" i ha reiterat que, per a aquelles que necessitin passar aquest tràmit, això es farà amb "col·laboració publicoprivada".

Instar la Generalitat a moure fitxa

La resposta que el diputat de CiU Pere Macias ha dirigit a Ana Pastor deia, textualment: "Pot comprometre's a prohibir la circulació de camions per l'N-II a les comarques de Girona com a mesura per evitar els greus accidents que es vénen produint en aquesta via?".

Aquí, la titular de Foment ha recordat que l'Estat està estudiant amb la concessionària Abertis "reduir els peatges dels camions" per l'AP-7 com a mesura transitòria "fins que l'N-II estigui desdoblada". De totes maneres, però, abans de fer res ha instat la Generalitat a moure fitxa.

"Com vostè sap -ha respost a Macias- el control i la vigilància de l'N-II a Girona correspon a la Generalitat de Catalunya; i quan ella prengui la iniciativa de prohibir la circulació de camions en aquesta via, aleshores podrem col·laborar", ha conclòs Ana Pastor.