El vent arrenca el sostre d'un mòdul de l'escola Carme Guasch de Figueres

La direcció del centre ha decidit suspendre les classes

El CEIP Carme Guasch de Figueres, que d'ençà que es va crear funciona en barracons, ha suspès les classes després que el fort vent s'hagi endut part del sostre d'un dels mòduls. En concret la ventada ha arrossegat la cornisa i unes plaques de l'aulari polivalent. Per prevenció, tant el centre, com l'Ajuntament i la Generalitat han decidit no fer activitat lectiva a la tarda. Demà, s'espera reprendre classes amb normalitat. Al centre, creat el 2006, hi estudien uns 350 nens.

El president de l'AMPA, Josep Fort, explica que fa cosa d'un mes la tramuntana ja es va endur una porta. Com que la crisi eternitza el trasllat a un edifici, l'AMPA reclama tenir "espais i condicions" per fer classe amb normalitat. L'incident a l'escola Carme Guasch ha tingut lloc aquest migdia. El fort vent que bufa a Figueres ha arrossegat la cornisa i part de les plaques del sostre del mòdul destinat a usos polivalents. Efectius dels Bombers, de la Guàrdia Urbana i el regidor d'Educació, Josep Maria Godoy, han anat fins al CEIP per analitzar-ne els desperfectes.

L'ajuntament ja ha enviat tècnics municipals a fer una primera reparació d'urgència, en espera que aquesta tarda els operaris de l'empresa que gestiona els barracons ho arrangin de manera definitiva. Com a mesura de precaució, però, s'han decidit suspendre totes les activitats lectives d'aquesta tarda. Això afecta tant les classes com les extraescolars.

La decisió d'enviar els nens a casa s'ha pres de manera conjunta entre el mateix centre, l'ajuntament i els serveis territorials d'Ensenyament. Per això, des de l'escola ja s'ha penjat un avís al seu web i s'han alertat els pares perquè recullin els infants. Al centre hi estudien uns 350 nens, repartits entre els cursos d'infantil i fins a 4t de Primària.

L'AMPA, però, està molesta per l'incident d'aquesta tarda. De fet, el mòdul per a usos polivalents tot just es va col·locar l'any passat -juntament amb el de 4t de Primària- i no és el primer ensurt que dóna. "Ara fa cosa d'un mes, ja van haver de venir els Bombers perquè la tramuntana es van endur la porta", explica el president de l'associació, Josep Fort.

L'escola Carme Guasch és, ara per ara, l'única que hi ha en barracons a la capital de l'Alt Empordà (després que es va obrir el nou edifici per al Parc de les Aigües). En total, té deu mòduls: un per a cada curs, el del menjador, la sala de professors i l'aulari polivalent.

El trasllat, per anys

Inicialment, quan es va obrir el CEIP el 2006, la intenció era construir un edifici nou. Però més tard, amb la crisi es va plantejar la possibilitat que el Carme Guasch passés a ocupar l'edifici de l'actual presó de Figueres -que es rehabilitaria- un cop s'obrís el centre penitenciari Puig de les Basses.

La situació econòmica, però, ha fet que el trasllat vagi per llarg. Precisament, a mitjans gener, l'AMPA es va reunir amb el delegat d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, i els va dir que "el trasllat a un nou edifici és complicat i trigaria anys", concreta Josep Fort.

Davant això, des de l'AMPA reclamen poder estar "en condicions dignes" i, sobretot, "que no hi hagi desperfectes com el d'avui, que posen en entredit la seguretat". "És inadmissible", concreta el president.

"Allò que reclamem, davant la impossibilitat de tenir un centre nou, és tenir espais i condicions com si fos una escola definitiva", explica Josep Fort. Entre d'altres, el president de l'AMPA diu que els fa falta un mòdul més per al menjador i reclama que es torni a posar un paravent al passadís que hi ha entre barracons. "Es va treure a principi de curs, quan van arribar dos mòduls nous, i no s'ha tornat a instal·lar", diu.

A més, Josep Fort també demana a l'Ajuntament de Figueres que instal·li una alarma al mòdul de 4t de Primària. Segons explica, des de l'AMPA es van comprar unes pissarres electròniques -que van pagar de la seva butxaca- que no es poden instal·lar perquè abans falta posar el dispositiu de seguretat al barracó. "No reclamem grans coses, però sí poder fer classe amb normalitat", conclou Josep Fort.