El festival Strenes presentarà en primícia treballs de Lax N' Busto i els Catarres

La primera edició del festival programa més de 50 actes a diferents espais de Girona de l'11 al 21 d'abril

La primera edició de l'Strenens ja té confirmat el cartell. Pascal Comelade amb els Miralls de Dylan, els Catarres o Lax'n'Busto presentaran en primícia els seus treballs en el sí del festival, que neix amb la voluntat d'aglutinar el major nombre d'estrenes de gira i espectacles i convertir-se així en cita ineludible d'inici de la temporada musical. De l'11 al 21 d'abril s'han programat 50 actes arreu de la ciutat, per on hi passaran també artistes com Maria del Mar Bonet, Cesc Feixas, Albert Pla o Love of Lesbian, entre d'altres. El festival incorpora també espectacles de músics emergents. Els organitzadors han rebut 400 propostes de formacions musicals que volien estrenar treball al festival.

El festival Strenes ha presentat aquest dimarts la programació oficial que omplirà de música en directe diferents sales de la ciutat de l'11 al 21 d'abril. Segons remarca el director, Xavi Pascual, la vocació del festival no és la de ser un mercat musical sinó que s'emmiralla en els festivals de cinema, on el públic hi va per veure abans que ningú pel·lícules que s'estrenen de forma absoluta. "Ens inspirem en els festivals de cinema perquè donen rellevància a les estrenes i això no és habitual en la música", ha comparat Pascual.

El festival es va presentar a finals de desembre i, llavors, va obrir una convocatòria perquè tots els artistes que volguessin presentar àlbum, cançó, gira o espectacles presentessin la proposta al festival. La comissió artística formada pel director de la revista Enderrock, Lluís Gendrau, el músic Gerard Quintana (que també és president de l'Acadèmia Catalana de la Müsica) i Xavi Fortuny en representació de l'Associació de Mànagers, Promotors i Representants de Catalunya -entre d'altres- han estat els encarregats d'escollir entre les prop de 400 propostes que ha rebut el festival en poc més d'un mes.

El cartell que ha confeccionat el festival arrenca amb el concert inaugural que faran Els Miralls de Dylan (Gerard Quintana i Jordi Batiste) amb el música nord-català Pascal Comelade el dijous 11 d'abril al Teatre Municipal. Altres estrenes absolutes que acollirà el festival seran l'inici de gira dels Lux'n'Busto (del nou dis 'Tot és més senzill'), la presentació del nou llarga durada de Els Catarres, la presentació en solitari de Xarim Aresté amb 'Lladregots' i també presentaran el nou disc per primer cop a Catalunya Delafé y las Flores Azules.

El director del festival, Xavi Pascual, ha explicat que el festival està dividit per seccions, de la mateixa manera que fan també els festivals de cinema. Per això, a banda de la secció d'Strenes també hi ha dues seccions dedicades a talents emergents i que es considera que poden donar-se a conèixer durant aquest any. Entre aquests, s'han inclòs Bikimel, Pulpopop, Juanjo Bosk, Blaumunt, Bremen, Suite o Núria Total, entre d'altres.

Segons un dels membres de la comissió artística, Lluís Gendrau, el festival té la capacitat d'atraure "grans noms" però també es pot convertir en un bon aparador per a nous grups. De fet, el festival també té la vocació no només de servir noves propostes al públic sinó convertir-se en cita obligada per a la indústria i que els programadors coneguin les propostes que poden contractar durant la temporada i els mànagers aprofitin per fer contactes.

Concerts especials

Pel festival també passaran altres noms de renom que han creat concerts especials pensats per al festival. Maria del Mar Bonet farà un concert juntament amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona per repassar els seus grans èxits. Cesk Feixas farà un concert amb convidats especials i amb component social i Sidonie faran un concert en format trio.

També avançaran cançons dels seus nous treballs Maria Rossell, Beth o Miqui Puig, Refree, Mates Mates i Joan Colomo que avançaran temes del nou disc de Minimúsica.

Strenes també ha apostat per donar sortida als músics gironins i durant els dies de festival es podrà veure l'Orquestra Fireluche, que actuarà amb col·laboracions de Marc Parrot, Joan Enric (Amics de les Arts), Joan Coloma o Maria Rodés; els Pulpopop o Isaac Ulam i José Domingo que presenten un projecte per renovar la jota i l'havanera.

El festival tindrà una clausura molt especial a càrrec d'Albert Pla i The Pinker Tones que han preparat un concert familiar.

A banda dels concerts, i en col·laboració amb la Universitat de Girona, també s'han programat xerrades i taules rodones amb presència de grups com La Pegatina i Dolo Beltran (Pastora), o també converses intergeneracionals entre Quico Pi de la Serra i Sanjosex o Mine! i Pau Riba.

Les entrades es posen a la venda aquest divendres a preus que oscil·len entre els cinc i els vint-i-cinc euros.

El festival té un pressupost de 150.000 euros, dels quals 30.000 els aporta l'Ajuntament de Girona i també té participació de la Generalitat, la Diputació de Girona i diverses empreses patrocinadores.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que és un festival que neix amb "vocació de ser un referent" i que presenta una proposta "ambiciosa però realista" que respon al bon moment que viu la música a Catalunya. "Girona vol ser un referent cultural i la gent ha de venir a la ciutat si vol veure bona música; a partir d'ara la temporada musical comença aquí", ha manifestat.