Acord de mínims a Girona per aprovar el pressupost del 2013

ICV i CUP s'han abstingut mentre que PSC i PP hi han votat en contra

Les abstencions dels tres regidors de la CUP i els dos d'ICV ha permès a l'equip de govern de CiU, en minoria, aprovar inicialment el pressupost del 2013. Les negociacions amb les dues forces han estat intenses i han permès arribar a un "acord de mínims" que s'han concretat amb la incorporació d'esmenes com, per exemple, 1 MEUR per a inversions als barris que s'hauran de decidir de manera participativa. El PSC ha criticat que no han tingut temps per conèixer la nova proposta pactada i el PP fins i tot ha demanat deixar els pressupostos sobre la taula. El ple també ha aprovat, amb l'abstenció del PP, retirar el títol de fill adoptiu a Miguel Primo de Rivera i al militar Emilio Barrera Luyando.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha estat l'encarregada de defensar el pressupost i ha destacat que és "equilibrat i seriós" i que respon a la principal preocupació del govern local: la sortida de la crisi. Segons Planas, s'han reforçat les àrees que, per una banda, han de donar un impuls a la situació econòmica (com Ocupació, Comerç, Joventut o Turisme) i també s'augmenten les partides d'àrees de serveis a les persones (prop d'un 10% més per a Serveis Socials). "No és pressupost de retallades, aposta per generar confiança", ha manifestat la regidora.

En línies generals, el pressupost que s'ha aprovat inicialment és de 98.534.233 euros, amb augments en partides destinades a Turisme, Ocupació, Comerç o Serveis Socials, entre d'altres. Pel que fa a la despesa corrent, s'estalvien 275.000 euros en el capítol de personal i es destinen gairebé 6 MEUR a les inversions (135.000 euros més que el 2012), quan el pressupost va ser de 97,4 MEUR.

"Acord de mínims" amb ICV i CUP

Planas ha explicat que s'ha arribat a un "acord de mínims" amb ICV i CUP per tal de tirar endavant el pressupost del 2013 i seguir negociant fins a l'aprovació definitiva del pressupost, d'aquí a 30 dies. Les negociacions han arribat a bon port perquè s'han incorporat propostes d'aquestes dues formacions, especialment de caire social, participatiu i mediambiental.

Entre aquestes, la més destacada és la incorporació d'un partida d'1 MEUR d'inversió als barris. El destí d'aquesta partida es decidirà de forma participativa i caldrà redactar un reglament de participació que establirà els mecanismes que guiaran el procés.
Altres incorporacions al pressupost és una partida per al foment del cooperativisme (15.000 euros, ampliable), un pla de dinamització comercial als barris (20.000 euros) i el manteniment de la partida de les cases d'oficis (50.000 euros). També s'incrementa de manera destacada el pressupost de cooperació i solidaritat (creix fins a superar els 400.000) i també hi ha inversions destinades a horts urbans i solars socials (100.000 euros), entre d'altres.

La regidora d'ICV Núria Terés ha destacat que hi ha hagut una "negociació consensuada i col·lectiva" i ha fet una crida a entitats i associacions de continuar fent propostes. "No és el nostre pressupost però després de la negociació sincera i generosa de totes bandes hem d'abstenir-nos per continuar amb la participació de més gent", ha assegurat.

També ha defensat la participació el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, que ha aprofitat per renyar l'equip de govern per, tot i reconèixer que ha fet avenços en aquest àmbit, declarar que CiU "fa més política de despatx que de carrer". Navarro considera que l'acord és "un punt de partida i no d'arribada" i ha alertat que és "perillós" deixar l'elaboració del pressupost "només en mans dels polítics".

Crítiques de PPC i PSC

La portaveu del PPC, Concepció Veray, ha anunciat el vot en contra del seu partit i ha demanat al govern local que deixi els pressupostos sobre la taula. "Aquests pressupostos són una presa de pèl perquè ara ens demanen que els debatem quan ja els tenen pactats i no ens han explicat els canvis", ha manifestat la portaveu del PPC.

Per Veray, les esmenes incorporades fruit de la negociació amb ICV i la CUP ascendeixen a 3 MEUR i ha demanat explicacions sobre d'on es treuran els diners. Veray també ha retret a CiU que les millores pactades per als pressupostos del 2012 no s'han materialitzat. "He fet molts actes de fe en un any i mig, li vaig pactar una abstenció i no han complert res", ha assegurat.

La regidora socialista Sílvia Paneque ha defensat el vot en contra del PSC. Paneque ha qualificat els pressupostos de "continuistes" i ha criticat la fórmula com s'han negociat amb la resta dels grups. Segons la regidora, el PSC ha conegut cinc minuts abans del ple la nova proposta de pressupostos després de les incorporacions d'ICV i CUP. A més, ha assegurat que els pressupostos "demostren la incapacitat del govern de gestionar el dia a dia. "Vostès gasten més temps i diners en dir el què fan i no pas en fer", ha etzibat la regidora.

Després de les intervencions de tots els grups, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha remarcat que CiU ha acordat que el debat del pressupost -que ha durat més de dues hores i mitja- fos "poc crispat" amb la voluntat de poder "subratllar els acords, ni que siguin de mínims". L'alcalde ha assegurat que li ha sabut greu que, un cop exposats els acords amb ICV i la CUP, cap altre grup s'hagi replantejat el seu vot. També ha defensat que CiU està protagonitzant "una nova manera de fer política" i ha recordat que mai abans un partit del govern havia negociat amb l'oposició els pressupostos.

El PPC s'absté en la votació sobre Primo de Rivera

Tots els partits, a excepció del PPC, han votat a favor del punt que demanava anul·lar dos acords de ple del 1926 per atorgar el títol de fills adoptius al dictador Miguel Primo de Rivera i al militar colpista Emilio Barrera Luyando. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha assegurat que els reconeixements a aquestes personalitats són "incompatibles amb la democràcia" i que "calia fer net"

"La història és la història, i ens agradi o no, no la canviarem amb aquesta votació", ha manifestat la portaveu del PPC, Concepció Veray, que ha criticat que l'alcalde hagi donat ordre de trobar als arxius quines personalitats tenen aquests reconeixements. "Doni ordre perquè es compleixin altres compromisos i no això", ha dit. El PPC també es va abstenir el 2006 quan es va votar retirar el títol d'alcalde honorari i perpetu al dictador Francisco Franco.