Jutgen una cuidadora d'avis per estafar als ancians

Els va carregar al seu compte corrent les flors del casament de la seva filla

L'Audiència de Girona ha jutjat una cuidadora d'ancians d'Olot acusada de carregar als comptes corrents dels avis les factures de flors del casament de la filla. Els fets van tenir lloc entre febrer i maig del 2009. A més dels rams, la dona també hauria aprofitat per enjardinar l'entrada de la residència a càrrec dels ancians. En total, les quantitats que va estafar superen els 1.400 euros.

Durant el judici, l'acusada, Josefina E.E., ha carregat les culpes al florista -que va ser qui la va denunciar- i ha dit que era ell qui ho havia manegat tot. El botiguer, per la seva banda, ha assegurat que va ser la dona qui el va ensarronar, dient-li que podia carregar les factures al compte dels avis.

L'acusada és administradora de la residència i centre de dia Sant Miquel d'Olot, on entre d'altres s'encarrega de tenir cura dels ancians. Els fets que han arribat avui a judici es remunten a principis del 2009. Segons sosté l'acusació, va ser aleshores quan la dona va ensarronar dos dels avis i va carregar als seus comptes corrents diverses factures de flors.

Entre aquestes hi havia el ram de núvia i la decoració floral del casament de la seva filla, i unes jardineres i plantes per decorar l'entrada de la residència. En total, segons recull el fiscal al seu escrit, entre els mesos de febrer i maig, la dona va arribar a fer comandes per valor de 1.476 euros. Totes elles, a càrrec dels ancians.

Durant el judici, l'acusada ha negat haver volgut enganyar els avis. La cuidadora ha carregat les culpes damunt del florista i ha dit que va ser ell qui es va confondre, passant als comptes corrents dels ancians factures que no corresponien. La dona ha dit no tenir "cap explicació" sobre aquests moviments i ha insistit molt en què tot es devia a un error per part de la floristeria.

Aquesta versió, però, és diametralment oposada a la què sosté l'amo de l'establiment. Quan li ha tocat el torn de declarar, el florista ha explicat que l'acusada va començar a fer-li comandes a finals del 2008, que sempre les pagava en efectiu i que hi havia vegades en què li quedava diners a deure, que ell apuntava en una llista.

"Era una clienta una mica especial, perquè era molt exigent tant a l'hora de comprar com al moment de l'entrega", ha precisat el florista. Quan les quantitats que devia ja començaven a ser elevades, va ser quan l'acusada li va donar els números de compte dels dos ancians perquè hi carregués allà els imports pendents.

Segons el florista, la dona va dir-li que els avis volien fer-li un regal a la seva filla, perquè havien sabut que es casava. L'home també ha dit que la cuidadora li va assegura que els dos ancians havien donat el seu consentiment perquè els rebuts dels rams i de la resta de flors se'ls hi passessin per banc.

Entre 150 i 546 euros

En total, des de la floristeria es van arribar a fer sis càrrecs, que oscil·laven entre els 150 i els 546 euros. Però a finals de maig, el propietari va rebre la trucada del familiar d'un dels ancians, que li va demanar per què li havia passat per banc unes flors que mai 'havien encarregat.

Va ser aleshores quan el florista va començar a sospitar i, després de trucar a la cuidadora i veure que allà "passava alguna cosa rara" -com ha precisat- va decidir denunciar-la davant dels Mossos d'Esquadra. Durant el judici, també han declarat alguns familiars dels dos ancians, que han dit no haver donat cap consentiment perquè les factures es carreguessin als comptes dels avis.

La fiscal demana una condemna de tres anys i mig de presó per un delicte continuat d'estafa. A més, també sol·licita que la cuidadora pagui una multa de 3.240 euros. La defensa, per la seva banda, demana l'absolució. El judici, que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.