Girona retirarà el títol de fill adoptiu al dictador Primo de Rivera

El ple farà el mateix amb el militar colpista Emilio Barrera Luyando

El ple de l'Ajuntament de Girona retirarà el títol de fill adoptiu de la ciutat al dictador Miguel Primo de Rivera. Aquest reconeixement li fou atorgat per decisió del ple de 24 de gener de 1926. El ple també té previst retirar els honors al militar colpista Emilio Barrera Luyano, que fou reconegut com a fill predilecte i adoptiu de Girona el 1926.

Barrera Luyano va ser capità general de Catalunya durant la dictadura de Primo de Rivera i va participar del cop d'estat del 1936. Girona ja va retirar el 2006 el títol d'alcalde honorari i perpetu a Francisco Franco. L'alcalde, Carles Puigdemont, destaca que amb aquesta decisió la ciutat "deixa de tenir indesitjables" entre els seus fills adoptius.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona porta a aprovació del ple de dilluns retirar dos reconeixements honorífics al dictador Miguel Primo de Rivera i al militar colpista Emilio Barrera Luyano. En el primer dels casos, va ser el plenari de gener de 1926 qui va decidir nomenar Miguel Primo de Rivera fill adoptiu de la ciutat. Pocs mesos després, a l'abril, el mateix ple va aprovar que el militar Emilio Barrera Luyano rebés la distinció de fill predilecte i adoptiu.

L'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), ha explicat que va demanar als arxivers de l'ajuntament que li fessin saber quines persones "que no són cap exemple democràtic pels seus lamentables currículums" tenien aquestes distincions per tal de fer-les retirar.  "La voluntat és fer net i que persones indesitjables com aquestes no tinguin reconeixements que no es mereixen", ha manifestat l'alcalde.

El ple de setembre de 2006 ja va retirar el títol d'alcalde honorari i perpetu al dictador Francisco Franco, després de 42 anys de tenir aquest reconeixement. L'acord es va prendre amb els vots a favor de tots els grups i amb l'abstenció del PPC. En aquesta ocasió, Puigdemont ha explicat que ha comunicat a tots els portaveus la decisió de revocar aquests reconeixements als dos militars i confia que totes les formacions votaran a favor.

Miguel Primo de Rivera va exercir una dictadura a l'Estat des del 1923 fins al 1930. Durant aquests anys, va acabar amb tota la simbologia del catalanisme. Emilio Barrera Luyano va ser capità general de Catalunya entre el 1924 i el 1930 -durant la dictadura de Primo de Rivera- i també va participar del cop d'estat del general Franco de juliol de 1936.