UGT denuncia l'acomiadament de dues treballadores de Tradeinn per presentar-se pel sindicat

Asseguren que ja va passar una situació similar fa cinc anys

UGT denuncia l'acomiadament de dues treballadores de l'empresa Tradeinn, amb seu a Celrà (Gironès), que estaven de baixa per covid-19, com a "represàlia" per presentar candidatura pel sindicat.

Des d'UGT asseguren que l'empresa actua de forma "paternalista" i "clientelar" amb els seus treballadors amb pràctiques "més pròpies del segle XIX" i a "toc de talonari" i que aquesta no és la primera vegada que es produeix una situació d'aquestes característiques. El secretari general de FesMC del sindicat a comarques gironines, Joan Muntana, ha explicat que fa cinc anys van fer fora diversos treballadors que s'hi volien presentar.

Asseguren que, a hores d'ara, al comitè d'empresa només hi ha "encarregats" i han demanat la intervenció de Treball per tutelar el procés d'eleccions. "No es tracta d'una guerra entre sindicats sinó de vulneració de drets", assegura el secretari general d'UGT a Girona, Maxi Rica.

El sindicat, que ha posat el cas en mans de Treball i que ha denunciat els acomiadaments, ha detallat que es dona la situació, a més, que totes dues estaven de baixa per la covid-19 quan les van fer fora via 'burofax' i que, tot i que l'empresa va al·legar baix rendiment, "en realitat els han pagat un acomiadament improcedent".

Tant UGT com les dues empleades, Vanesa Puebla i Carla Alexandra Paredes, però, creuen que les van fer fora per haver-se presentat pel sindicat i reclamen a l'empresa que "deixi d'aplicar aquesta política". En aquest sentit, el secretari general a Girona, Maxi Rica, ha recordat que en l'últim any Tradeinn ha experimentat un creixement del 30% -amb una facturació de 378 MEUR- però "sembla que genera creixement per uns pocs i empobriment per a la resta".

A més, els acusen de pràctiques "paternalistes" en les relacions laborals. "Si els treballadors no estan d'acord amb les mesures, queden assenyalats i acaben sortint de l'empresa", ha assegurat. "Estan acostumats a que a cop de talonari poden fer el que volen", ha afegit.

Rica també ha insistit que no es tracta d'una "guerra" entre sindicats. I és que els actuals integrats del comitè -que fa més d'un any que té el mandat caducat- són encarregats i estan sota les sigles de CCOO. "Es tracta de vulneració de drets fonamentals", detalla.

Per això, han demanat a Inspecció de Treball que tuteli el procés d'eleccions –que hauria de començar el 8 d'abril- i reclamaran per la via judicial la nul·litat dels acomiadaments, amb la conseqüent reincorporació de les dues treballadores acomiadades.

UGT assegura que aquesta no és la primera vegada que viuen una situació com aquesta. Muntada ha explicat que fa cinc anys un grup de treballadors es van dirigir al sindicat per presentar-s'hi. "En aquell moment, no vam creure convenient adoptar mesures de protecció especials, però després el que va passar és que un a un van ser acomiadats", ha detallat durant la roda de premsa.

"Aquesta vegada, coneixedors de la situació, vam registrar el nom de tots els treballadors que volien ser candidats i ho vam comunicar a l'empresa", ha assegurat. Malgrat això, "s'han fet els acomiadaments". "El seu sistema de governança està ancorat al segle XIX", ha afirmat Rica.

L'empresa ho nega

Des del sindicat asseguren que s'han posat en contacte amb l'empresa per intentar reconduir la situació però que no han obtingut resposta. El fundador i CEO de l'empresa, David Martín, ha negat cap relació entre els acomiadaments i les eleccions sindicals: "Hem acomiadat a aquestes persones per la seva forma de treball, per res més que això".

Amb seu a Celrà

Tradeinn, amb seu a Celrà, és una de les marques de productes esportius amb més vendes a nivell mundial. Els productes es distribueixen en 16 portals diferents, en funció de cada pràctica esportiva, i compta amb milions de clients d'arreu del món. Actualment té més d'1,3 milions d'articles a la venda de milers de marques esportives diferents. De fet, el 80% de les vendes que té l'empresa son de l'exterior.