Unes baranes del 1902 aixequen polseguera entre els veïns de la Bisbal d'Empordà

Els elements que formaven part del pont Nou han despertat dures crítiques

Descontent entre els veïns de la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) després que l'Ajuntament ha decidit col·locar al llarg del reformat carrer Ample la instal·lació de sis trams de les antigues baranes datades del 1902 i que havien format part del pont Nou. La reacció d'aquests s'ha mostrat molt airada a través de xarxes socials, on ja fa dues setmanes que el debat es manté actiu criticant la decisió del consistori de posar-les com a "element de seguretat".

Segons assenyala l'alcalde del municipi, Enric Marquès (ERC), el motiu de la seva instal·lació no és altre que per a evitar ensopegades amb les vorades que s'hi van posar i que s'havien registrat des de l'acabament de les obres. Amb tot, el batlle ha assegurat en declaracions a El Punt Avui, que caldrà fer pedagogia entre els ciutadans perquè desconeixen l'origen de les tanques.

Per la seva banda, els veïns segueixen mostrant el seu disgust i assenyalen que hauria estat millor posar "jardineres amb flors" per a embellir-ho o bé directament "retirar les vorades" ja que diuen no entendre "què hi fan allà ni per a què serveixen". D'altres, més incisius comenten que sembla la capçalera de ferro d'un "llit antic" i que a l'estiu hi pensen anar "amb un matalàs per dormir-hi a la fresca".

Pont històric

El pont Nou de la Bisbal es va construir quan es va obrir la carretera de Girona a Palamós el 1856 i a la barana original –que no es conserva– hi havia la placa: “Reinando Doña Isabel II”, que permet situar-lo en el temps. La construcció del pont Nou va ser una necessitat arran de l’increment del trànsit. Tot i que la base és la mateixa, el seu aspecte actual difereix del que tenia quan es va acabar de construir. El 1943 s’hi van fer unes obres que donarien dos metres i mig més d’amplada a la seva calçada.

L'any 2007 s'hi van fer unes obres de millora que van comportar la retirada de les baranes, que aleshores es van decidir conservar per motius històrics. Ara, el consistori republicà li ha donat servei amb la seva reutilització com a element de protecció al carrer Ample.