Rècord històric en el preu de la gasolina després de sis setmanes d'increment

A Girona el carburant se situa per damunt de l'1,57 euros el litre

El preu del carburant ha assolit el seu rècord històric i a la demarcació de Girona la gasolina 95 ja supera l'1,57 euros el litre després de sis setmanes d'increment. Per tal de trobar una xifra semblant cal remuntar-se a l'abril de 2012 quan aleshores es va registrar un pic màxim d'1,51 euros el litre. El gasoil no presenta millors dades i també encadena aquesta increment, situant-se a dia d'avui en 1,45 euros el litre, la mateixa xifra del setembre de 2012 però que aviat serà superada.

Així doncs, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) l'increment al llarg del darrer any s'ha situat en un 22,1%, malgrat el preu del barril de Brent és avui 30 dòlars més barat que fa una dècada, moment en que es van registrar les pujades més importants. Si la comparativa es fa respecte un any enrere, a dia d'avui és un 25% més car omplir el diposit amb gasolina i un 28% si es fa amb gasoil.

Aquest increment del preu del carburant arriba després d'una petita treva al mes de desembre de l'any passat, quan el cost es va reduir després d'onze mesos d'increment ininterromput, passant la gasolina de l'1,23 euros el litre al gener fins als 1,53 euros al novembre. Pel que fa al gasoil aquest va incrementar-se de l'1,2 euros/litre fins l'1,4 euros/litre.

L'escalada dels carburants discorre en paral·lel a la del gas natural i a la de l'electricitat, desembocant en un augment del cost de la vida. L'energia va ser el component de l'IPC que més va elevar la inflació l'any passat, restant poder adquisitiu i augmentant la pressió sobre el Banc Central Europeu (BCE) perquè pugi els tipus d'interès i retiri més ràpidament els estímuls. Ara com ara, però, la presidenta de l'Eurobanc, Christine Lagarde, es resisteix a fer-ho.