El primer tinent d'alcalde de Lloret renuncia temporalment als seus càrrecs

Josep Valls està imputat per la seva pressumpta relació amb la màfia russa

El primer tinent d'alcalde de Lloret de Mar (Selva) imputat per prevaricació i suborn en el marc de l'operació Clotilde contra el blanqueig de capital relacionat amb la màfia russa ha renunciat temporalment als seus càrrecs. Josep Valls va presentar la renúncia a l'alcalde, Romà Codina, que ha decidit acceptar-la. Valls continuarà com a regidor, però deixa la primera tinença d'alcaldia i les atribucions en via pública i serveis, obres públiques i infraestructures. També renuncia a la dedicació parcial que tenia i deixa de ser el portaveu municipal de Convergència i Unió (CiU). Valls també és president de l'equip de futbol de Lloret, patrocinat per l'empresa DDC, propietat del suposat cap de la xarxa mafiosa.

L'alcalde de Lloret, Romà Codina (CiU), va manifestar públicament que no tenia intenció de cessar Josep Valls després de la seva detenció perquè seria "criminalitzar-lo i fer-li un judici avançat". Tot i això, l'Ajuntament de Lloret ha fet públic en un comunicat que Codina sí que ha decidit acceptar la seva renúncia temporal a bona part dels seus càrrecs. Valls manté la seva acta de regidor i seguirà formant part de l'equip de govern però, de moment, deixa la primera tinença d'alcaldia que assumirà Ester Olivé, fins ara segona tinent d'alcalde.


A més, també s'aparta de les seves atribucions en els àmbits d'activitats, via pública i serveis i obres públiques i infraestructures, així com també deixa la responsabilitat que tenia fins ara en matèria d'urbanitzacions com a regidor de barri. Totes les delegacions que tenia assumides seran temporalment responsabilitat de l'alcalde, excepte via pública que gestionarà a partir d'ara el regidor Jordi Orobitg (ERC).

Valls també tenia una retribució per dedicació parcial a l'Ajuntament de Lloret, una paga que també deixarà de percebre mentre estigui apartat dels càrrecs. Tampoc continuarà essent portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU).

Segons recull el comunicat, Josep Valls confia que "el temps i la justícia" demostrin que les acusacions que pesen sobre seu són "injustes". Per això, espera que el cas es resolgui ràpidament. El fins ara tinent d'alcalde ha volgut llançar un missatge d'agraïment "a tots aquells que han respectat i respecten el principi de presumpció d'innocència" i també ha agraït el suport que ha rebut "en aquests moments difícils.

La Guàrdia Civil va detenir Josep Valls el 29 de gener per la seva suposada relació amb la trama de blanqueig de capital de la màfia russa establerta a Lloret. L'operació Clotilde va esclatar el 25 de gener quan la Guàrdia Civil va entrar a l'Ajuntament de Lloret de Mar per demanar documentació i va detenir les primeres cinc persones sospitoses de formar part d'aquesta trama de blanqueig de capital de la màfia russa. Des de llavors, el degoteig de detinguts i imputats ha continuat i ha esquitxat el consistori. 

Quatre cop a l'ajuntament

De fet, la Guàrdia Civil ha anat ja quatre vegades -la darrera aquest dijous- a l'Ajuntament de Lloret per demanar documentació relacionada amb el cas que investiguen. Segons fonts municipals, aquest dijous haurien demanat informació sobre els acords entre l'empresa de Petrov i l'ajuntament.

La Guàrda Civil va detenir Valls a qui el jutge de l'Audiència Nacional va deixar en llibertat però imputat per suborn i prevaricació. Valls, que ocupava la primera tinença d'alcaldia, va ser el màxim responsable d'Urbanisme durant els mandats de Xavier Crespo. Va ser durant aquella època que l'ajuntament va arribar a acords urbanístics amb l'empresa DDC, dirigida pel suposat cervell de la trama, el rus Andrei Petrov.

Una de les actuacions urbanístiques que van acordar va ser la reconversió de l'antiga plaça de Braus en una superfície comercial. Tot i que d'entrada havia de ser una zona esportiva, el consistori i DDC van arribar a un acord per reconvertir l'espai per a usos comercials. La decisió va ser criticada per l'oposició però va prosperar en un ple municipal de l'any 2009. També va ser en aquest projecte que el consistori va perdonar 134.000 euros en impostos a l'empresa.

A banda de les relacions amb l'empresa a nivell urbanístic, Valls també és el president de l'equip de futbol de Lloret de Mar que, igual que el d'hoquei, està patrocinat per l'empresa de Petrov. De fet, en el marc de l'operació Clotilde ja van detenir el president del club d'hoquei, Joan Lluís Perarnau, que també va quedar en llibertat provisional després de declarar a l'Audiència Nacional.

Tres a la presó

L'operació Clotilde s'ha saldat fins al moment amb tres persones a la presó. Per al suposat cap de la màfia russa a Catalunya, Andrei Petrov, el jutge Eloy Velasco va dictar presó sense fiança per delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat mercantil i suborn. Petrov, va admetre que va pagar desplaçaments de l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, a Moscou, un dels quals Crespo hauria fet amb la seva família, i un altre en motiu d'un fira turística. També va dir que patrocinava els equips de futbol i hoquei a canvi d'un tracte de favor de l'equip de govern de llavors.

Arran de la declaració de Petrov, l'Audiència Nacional ha demanat al TSJC que imputi Crespo. Com que l'exalcalde de Lloret de Mar és diputat al Parlament de Catalunya és aforat, una figura de protecció jurídica que evita que el puguin citar a declarar els tribunals ordinaris. Per això, la decisió d'imputar-lo ha de passar primer pel TSJC.

Les altres dues persones que han anat a presó per ordre del jutge són el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, a qui el jutge imputa delictes de blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat i suborn. El jutge considera que Konstantin Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Pilar Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament.