L’Hospital de Figueres estrena un TAC d’última generació per a exploracions complexes

L'aparell permet fer proves cardíaques i estudis de pacients amb ictus

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha inaugurat aquest matí les obres d’instal·lació d’un TAC nou al servei de Radiologia de l’Hospital de Figueres (Alt Empordà). Es tracta d’un aparell d’última generació, més modern, amb millor qualitat d’imatge, que permet realitzar exploracions més complexes i que comporta una radiació menor per al pacient.

Així, permet fer proves que fins ara no es podien dur a terme a l’Hospital de Figueres, com són estudis cardiològics i de perfusió cerebral per visualitzar la zona isquèmica de pacients amb ictus.
El nou TAC ha tingut un cost de 721.000 euros, el 70 % del qual procedeix de la subvenció PERT (Programa de suport específic de renovació tecnològica) atorgada pel Servei Català de la Salut.

Es tracta d’una línia d’ajuts destinada a donar suport a la renovació tecnològica i millorar l’eficiència de la prestació assistencial de les entitats proveïdores del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), del qual forma part la Fundació Salut Empordà (FSE). Dels 721.000 euros, 504.700 procedeixen de l’ajut i 216.300 els ha aportat la FSE.

Aquest TAC substitueix al que hi havia fins ara a l’Hospital de Figueres i que datava del 2008. Les obres van començar el 16 de novembre i es van acabar la setmana passada. Han inclòs el canvi de la màquina i l’adequació de la sala del TAC per adaptar-la a les exigències del nou aparell. S’ha ampliat l’estança i s’han modificat les sales adjacents d’informes i l’espai on opera el tècnic. També s’ha aprofitat el projecte per a construir un lavabo al costat de la zona de la Ressonància magnètica.

Mentre han durat les tasques i per garantir el servei d’Urgències, s’ha instal·lat un TAC mòbil en un mòdul ubicat a l’aparcament de motos del costat del servei de Radiologia, de manera que els pacients han pogut accedir-hi directament sense haver de sortir a fora.

Servei de Radiologia

El 2021, el servei de Radiologia de l’Hospital de Figueres va fer un total de 87.726 exploracions diagnòstiques, la qual cosa és un 23,1% més de les que es van realitzar durant el 2020, amb l’objectiu que l’activitat es pugui anar recuperant de l’impacte de la pandèmia de la covid-19. D’aquestes 87.726 proves, 9.150 són TACs, 10.204 corresponen a ecografies i 6.579, mamografies.
El servei està format per 35 professionals: 8 metges radiòlegs, 19 tècnics de radiodiagnòstic, 5 infermeres i 3 administratius.

Durant la seva intervenció, el conseller Argimon ha ressaltat que les actuacions fetes a Figueres “són sens dubte millores substantives en l’atenció a les persones i la capacitat de resolució de l’hospital”. En aquest sentit, ha afegit que “aquesta línia de renovació tecnològica i d’infraestructures i equipaments dels centres i serveis sanitaris és una de les prioritats que tenim com a Departament”.

Per la seva banda, la presidenta del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Agnès Lladó, ha remarcat que “aquest TAC permetrà fer proves i estudis que fins ara no es podien realitzar a l’Hospital de Figueres, la qual cosa representa una millora per als pacients, que evitaran derivacions a altres centres, i per als professionals, que tindran l’oportunitat de treballar amb tecnologia innovadora”.
Finalment, el director gerent de la FSE, Martí Masferrer, ha agraït al Departament de Salut haver rebut aquesta subvenció PERT, perquè “per un centre comarcal, disposar d’un TAC d’última generació i d’una inversió de més de 700.000 euros és sempre una bona notícia”.