Veïns de Blanes netejen les rieres amb diners de la seva butxaca

L'ACA no té diners per aportar

L'actuació d'emergència a les rieres de Blanes va començar el mes d'octubre, impulsada per l'Ajuntament i la Cooperativa Agrícola. Molts trams estaven plens de llots i canyissars, i hi havia risc evident que, amb un episodi de pluges, l'aigua sortís de mare i inundés camps de conreu i altres zones.

Com que l'ACA no tenia diners per portar a terme tota l'actuació, els propietaris i el consistori van decidir organitzar-se per pagar la neteja amb fons municipals i privats. A més, també es va demanar la col·laboració de dues empreses de la zona (Nylstar i Solvay) perquè s'impliquessin en la iniciativa.

Ara, quatre mesos després, ja s'estan enllestint les tasques més urgents. Les excavadores han començat a treballar aquesta setmana a les rieres adjacents a les vies del tren -que toquen camps de conreu- i en els propers dies netejaran tota la riera de Mas Cremat i algun tram de la de Can Rabassa. A més de tallar els canyissars i treure els llots de la llera, els operaris també retiren la runa i les escombraries que s'acumulen en alguns indrets.

Un cop acabin aquestes tasques ja s'hauran netejat cinc quilòmetres de rieres, que eren les zones que es consideraven més urgents (i que afectaven unes 130 finques de diversa extensió). En total, els costos de neteja fregaran els 40.000 euros.

D'aquests, 6.900 els ha aportat l'ajuntament i 22.400 han anat a càrrec de la iniciativa privada, repartits entre les dues empreses (16.000 euros) i la nova Associació de Propietaris i Afectats de Rieres i Camins de Blanes. Els 8.000 restants els hi ha posat l'ACA, que ha netejat la llera i ha arrencat arbres en mal estat a la riera de Blanes i el torrent del Malcompàs.

Veure els resultats

"El que hem fet és anar traient el col·lapse i els taps que hi havia en alguns trams, perquè en cas de pluja les aigües circulin", explica l'alcalde de Blanes, Josep Marigó. I hi afegeix: "I ara, comencem a veure els resultats d'aquesta feina de formigueta".

L'alcalde també subratlla que la implicació dels propietaris, que hi han aportat recursos de la seva butxaca, ha estat clau per dur a terme la neteja d'urgència. "Amb la nova associació, hem agafat credibilitat i hem demostrat que aquesta és una manera efectiva, econòmica i realista de solucionar la problemàtica", indica. I assegura: "L'associació funciona i és un model a seguir a d'altres indrets de Catalunya".

Un 60% dels propietaris, adherits

De les 130 finques afectades per risc d'inundació, un 60% dels seus propietaris s'han adherit a la nova associació. El seu president, Agustí Robert, explica que estan "contents" dels resultats assolits en tan poc temps, i que a partir d'ara treballaran per implicar la resta de propietaris fins arribar al 100%.

En paral·lel a les tasques de manteniment de rieres, l'associació també vol engegar el condicionament dels camins rurals. Ara bé, Robert ja avisa que els diners que destinen a desbrossar rieres i torrents no els posaran sempre de la seva butxaca. "Quan la situació econòmica canviï, l'associació també atacarà l'Administració perquè pagui, perquè és ella qui ho ha de fer", conclou.