Roses i la UdG renoven l'acord per impulsar la recerca i conservació dels ecosistemes marins

L'Ajuntament dobla l'aportació fins als 38.000 euros

L'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) i la Universitat de Girona (UdG) han renovat l'acord per impulsar la recerca i conservació dels ecosistemes marins a través de la Càtedra Oceans i Salut Humana. Creada l'any 2017, es focalitza en protegir els hàbitats marins més fràgils i les espècies més sensibles (sobretot, en espais protegits com el Cap de Creus). I vol contribuir a què la coneguda com Economia Blava -és a dir, la basada en el mar- sigui 100% sostenible.

El conveni que han signat el consistori i la universitat renova l'acord entre les dues institucions per quatre anys més. A més, l'Ajuntament de Roses dobla l'aportació que fins destinava a la càtedra. Ara arribarà fins als 39.000 euros, cosa que permetrà contractar un investigador.

Amb el nou conveni, que renova aquell que ja es va signar el 2017, l'Ajuntament i la UdG es comprometen a impulsar estudis sobre les relacions complexes que hi ha entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. També es promouran xerrades, conferències, exposicions i altres iniciatives dirigides tant a un públic especialitzat (pescadors, peixaters, empreses turístic, associacions de pacients...) com a la ciutadania en general.

La Càtedra Oceans i Salut humana es focalitza en estudiar i protegir els hàbitats marins més fràgils i de les espècies sensibles, sobretot a les àrees marines protegides com les del Parc Natural de Cap de Creus. En aquest sentit, la Càtedra vol contribuir a què l’Economia Blava sigui 100 % sostenible.

També pretén donar suport a estudis i accions que permetin una activitat pesquera i turística local, entre altres, compatible amb els valors naturals de la zona, i evitar les activitats insostenibles. "El futur dels municipis de la Costa Brava com Roses està lligat a una Economia Blava sostenible i, per tant, les activitats de la Càtedra contribuiran a aquesta missió", assegura el director de la Càtedra, el biòleg marí Josep Lloret.

"Amb aquest conveni, marquem nous horitzons per als propers anys, que seran intensos tenint en compte els múltiples reptes ambientals i per a la salut a nivell global", destaca Lloret. I com a exemples, esmenta el canvi climàtic o la contaminació "fins a l'ús excessiu" dels ecosistemes marins.

La càtedra vol incidir en els estudis que contribueixen a la promoció i prevenció de la salut física i mental de les persones. Per això, promou l’explotació sostenible dels productes del mar dins una dieta sana (la mediterrània), i vol preservar els espais blaus com indrets singulars on la gent pot practicar activitats sostenibles i saludables (natació, vela, caiac, busseig...). També impulsa la protecció de la coneguda com a 'farmàcia del mar'; és a dir, aquelles espècies marines que tenen molècules amb propietats farmacològiques que poden permetre descobrir noves medicines.

D'ençà que es va crear, sota el paraigües de la càtedra s'han portat a terme més de trenta activitats diferents (exposicions, jornades, conferències, llibres, documentals, sortides a mar, investigacions, participacions en congressos, etc.).

Referent internacional

Tot i els seu origen local, la càtedra es vol posicionant com un referent europeu i mundial sobre oceans i salut humana. En aquest camp, ja és coneguda per constituir un model participatiu on comunitat científica, ciutadania, empreses locals i administració interactuen per preservar els mars i oceans i la salut de les persones. Els seus col·laboradors –biòlegs marins, professionals de la salut i gestors del medi marí, entre d’altres– continuaran aportant la seva expertesa per sumar esforços en aquest sentit.

L’alcalde de Roses, Joan Plana, assenyala que "el lligam entre Roses i el mar és un element determinant per entendre la nostra història, la nostra societat i també la nostra identitat i, per això, mostrem el nostre compromís com a poble per cuidar-lo i conèixer-lo en profunditat". El regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, recalca que "la Càtedra també ens ajudarà a conèixer millor els riscos ambientals emergents a la nostra costa, com els que comporten els megaparcs eòlics marins".

Per la seva part, el rector de la UdG, Quim Salvi, assenyala que "la universitat no té sentit si no està vinculada amb el seu entorn, i la Càtedra Oceans i Salut Humana contribueix a aigualir fronteres". "La nostra institució ha d’actuar com a motor i ha de treballar en xarxa amb els agents del territori per crear una autèntica regió del coneixement", conclou.