Crespo hauria pressionat a Petrov perquè patrocinés els clubs de hoquei i futbol de Lloret

Assegura que l'empresari "es va veure obligat a acceptar el patrocini" per aconseguir la reconversió de la plaça de braus

El jutge ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya set planes en què detalla els fets que, al seu entendre, indiquen que Xavier Crespo hauria de ser imputat per delictes de suborn i col·laboracion amb organització criminal. Segons Velasco, tan Crespo com la seva dona van pressionar Petrov perquè esponsoritzés els dos equips i Andrei Petro "es va veure obligat a acceptar un patrocini que no proposava".

Ho va fer, afirma el jutge, perquè "se li va indicar que era la única forma d'aconseguir el seu projecte i tracte de favor de l'Ajuntament, tal com va passar" i perquè era la condició per poder aconseguir la construcció del centre comercial. Velasco assegura que l'acord de patrocini no es va plasmar per escrit i que tots els interrogats han indicat que l'esponsorització anava lligada al projecte. Fins aleshores, afegeix, cap dels dos equips havia rebut tants diners durant tant de temps.

Patrocini per una llicència

el jutge relata la sequència de fets i recorda que Petrov va comprar els terrenys de la plaça de braus i l'ajuntament va atorgar a la seva empresa, DDC, la llicència d'obres per a la construcció del centre comercial.

L'Ajuntament va aprovar en ple bonificar al 50% de l'impost de construccions, malgrat que aleshores "al secretari de l'ajuntament no li va semblar massa lògica la decisió" i l'interventor municipal, Carles Arbó, "podria haver fet algun informe on posava reserves a aquesta bonificació".

El jutge sosté que el canvi d'usos per fer possible la conversió del projecte inicial en un centre comercial es va produir després d'unes converses dirigides per Gimeno en presència de Petrov davant el regidor d'Urbanisme Josep Valls Méndez i l'alcalde Xavier Crespo.

Velasco també recorda que Crespo va ser president del Club d'Hoquei Lloret de Mar fins que va esdevenir alcalde i assegura que quan l'equip es va quedar sense patrocinador, Pilar Gimeno va demanar a Andrei Petrov que el patrocinés.

Ho va fer, diu el jutge, "a proposta i iniciativa de l'alcalde, que va idear fins i tot la forma de pagament" que consistia en que l'empresa de Petrov destinés 20.000 euros al hockey i 10.000 al futbol cada quatrimestre a través de xecs al portador.

En aquest sentit, el jutge explica que el 2007 Petrov va demanar a l'Ajuntament el canvi del Pla d'Ordenació Municipal per poder passar de l'ús esportiu a un ús comercial de la plaça de toros, i a canvi Gimeno el va trucar i li va explicar els termes del patrocini dels equips esportius de Lloret.

Segons el jutge, Gimeno li va ensenyar una llista de les empreses que patrocinaven i al final de la llista hi havia l'empresa de Petrov amb la xifra de 90.000 euros durant quatre anys, 30.000 al futbol i 60.000 al hockey. Petrov va pagat entre el 2007 i el 2010, en total 270.000 euros.

Viatge a Rússia

El jutge recorda que Petrov va pagar en efectiu un viatge a Russia amb vols de classe bussines a Crespo, la seva dona i el seu fill, així com a Pilar Gimeno i a la seva família. En aquest viatge, Petrov va presentar a Crespo "als líders de la trama internacional russa de blanqueig Viktor Kanainin i Sergei Nalimov", que serien els "propietaris reals" de l'empresa de Petrov i que els van pagar viatges en helicòpter privat, dinars en restaurants luxosos i espectacles privats.

Crespo els hauria promès bonificar el 50% l'impost de construcció del centre comercial, que costava 266.000 euros, i posteriorment l'ajuntament va agilitzar la llicència urbanística i el projecte es va aprovar al ple municipal i va ser declarada com a obra d'interès públic, cultural i artístic.

Segons el jutge, Crespo també va "obligar" a Petrov a construir uns vestuaris per l'equip de 300 metres quadrats que va haver de pagar de la seva butxaca amb un sobrecost de 24.000 euros. A més, l'empresari va regalar a Crespo un rellotge valorat en 3.000 euros, ampolles de vi, paneres de Nadal, i un segon viatge de tres dies a Russia el 2010 per assistir a la fira de turisme MITT.

En aquest segon viatge l'acompanyaven el regidor Josep Valls i diversos responsables de les àrees de turisme de l'ajuntament. També consten als arxius informàtics de Petrov apunts que fan referència a compres realitzades a la joieria rau Luxor durant el 2010 (1.915 euros) i 2011 (7.720 euros)

Petrov vol parar el patrocini

Segons el jutge, el 2010 Petrov va deixar de pagar les quantitats de patrocini malgrat que s'havia compromès a fer-ho durant quatre anys, i va "començar a patir problemes administratius amb l'Ajuntament per continuar les seves activitats immobiliàries".

En aquest moment, apunta, va rebre una trucada de Guadalupe Oliva, la dona de Crespo i vicepresidenta del club de hockey, on li va demanar que patrocinés el club un any més "perquè sinó ho diria a Viktor Kanaikin".

Segons el jutge, malgrat que els responsables dels clubs de futbol i hockei diuen que tots els diners van anar a parar a les despeses dels clubs, les dues entitats "van continuar funcionant igual sense esponsor".