El comandament dels Mossos, a judici per les càrregues contra estudiants a la UdG

El magistrat no veu motius per imputar la rectora de la universitat, Anna Maria Geli

El judici contra tres caps dels Mossos d'Esquadra per la càrrega a l'UdG estava fixat el 13 de juny, però es va suspendre perquè la fiscalia i l'advocat de la Generalitat van interposar recurs d'apel·lació demanant l'arxivament de la causa. Paral·lelament, el lletrat dels estudiants també va presentar un recurs demanant també la imputació de la rectora i del vicerector per haver autoritzat que els Mossos entressin a la universitat.

La secció quarta de l'Audiència de Girona ha resolt els recursos que han presentat cadascuna de les parts. La interlocutòria ordena jutjar per una falta el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega a la Brigada Mòbil. La interlocutòria conclou que, encara que part de la càrrega policial va estar justificada quan la manifestació pacífica es va convertir en "violenta" dins el claustre, en altres moments hi van haver "cops de porra gratuïts". Per tot això, considera que s'ha d'esclarir en judici si hi va haver algun tipus d'abús de força que causés lesions als manifestants.

El magistrat no veu motius per imputar la rectora de l'UdG ni el vicerector perquè, tot i que van autoritzar que els Mossos entressin a l'edifici, eren "aliens" a les ordres policials i, per tant, no van prendre part en cap decisió sobre les càrregues.

El lletrat dels manifestants, Benet Salellas, ha qualificat la interlocutòria com a "històrica" perquè, encara que sigui en un judici de faltes, aconsegueixen asseure a la banqueta dels acusats un comandament dels Mossos d'Esquadra per les conseqüències d'una càrrega.