Les exportacions gironines cauen a l'octubre arrossegades pel descens de les càrnies

El sector químic i la maquinària també tanquen el mes a la baixa en vendes a l'exterior

Les exportacions gironines tanquen l'octubre a la baixa. Segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant aquest mes les empreses de la demarcació han fet vendes a l'exterior per valor de 519,5 MEUR. Traslladat en percentatges, això suposa un descens del 2,4% en comparació amb l'octubre del 2020.

Feia nou mesos, des del gener, que les exportacions gironines no tancaven un mes a la baixa. I en aquest cas, tots aquells sectors que capitanegen l'economia de la demarcació han patit un descens de vendes cap a l'exterior.

L'agroalimentari, el que concentra més volum d'exportació, ha caigut un 14,2% durant l'octubre (situant-se en 209 MEUR). Però dins d'aquest, allò que crida l'atenció és la davallada de vendes que ha patit el clúster carni. En concret, les seves empreses han exportat fins a un 25% menys d'un any a l'altre (dels 176,5 MEUR de l'octubre del 2020 ara s'ha passat a 131).

Sobretot, aquesta davallada s'explica pel fre en la compra de porcí per part de la Xina. Una situació a la que s'hi afegeix l'enduriment de controls que el gegant asiàtic ha aplicat a les seves duanes (cosa que en dificulta l'entrada de producte).

En paral·lel a l'agroalimentari, però, la indústria química (aquí, hi ha les farmacèutiques) i els fabricants de maquinària gironins tampoc tanquen un bon octubre. Tant l'una com les altres cauen en vendes a l'exterior, si bé aquest descens no és tan acusat com en el cas de les càrnies. Durant aquest mes, les químiques gironines han exportat per valor de 88,5 MEUR (un 2,6% menys); i els fabricants de maquinària, per valor de 36,9 MEUR (a l'octubre del 2020, van ser-se 39,4 MEUR).

La Xina, en cinquè lloc

El fre en les exportacions de carn de porc cap a la Xina també es fa evident a l'hora de veure quins són els principals mercats dels productes gironins a l'exterior. Perquè el gegant asiàtic continua reculant posicions i a l'octubre ara ja se situa en el cinquè lloc d'aquest llistat. Per davant seu s'hi troben França, que es manté com a principal destí (131,4 MEUR), Itàlia (46,26 MEUR), Alemanya (38 MEUR) i Portugal (27,6 MEUR).

De moment, però, el descens d'exportacions a l'octubre encara no es deixa sentir massa en l'acumulat de l'any. Perquè el bon comportament exterior de les empreses gironines al llarg de la resta de mesos d'aquest 2021 fa que encara s'estigui un 13% per sobre dels registres de l'any passat. En concret, entre gener i octubre les empreses de la demarcació han exportat producte per valor de 5.381,1 MEUR.