Detingut el primer tinent d'alcalde de Lloret en l'operació contra la màfia russa

Josep Valls va ser màxim responsable d'Urbanisme en els mandats de Xavier Crespo i és el president del club de futbol

L'operació Clotilde ha esquitxat l'Ajuntament de Lloret de Mar. La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a primera hora del matí el primer tinent d'alcalde, Josep Valls, a qui relaciona amb la xarxa de blanqueig de capital vinculada amb la màfia russa que, segons calculen els investigadors, podria haver blanquejat més de 56 MEUR (milions d'euros).

Josep Valls ocupa actualment la primera tinença d'alcaldia i és el responsable de l'àrea de Via Pública però durant els dos mandats de Xavier Crespo va ser el màxim responsable d'Urbanisme. Va ser durant aquella època que l'ajuntament va arribar a acords urbanístics amb l'empresa DDC, dirigida pel suposat cervell de la trama, el rus Andrei Petrov.

Una de les actuacions urbanístiques que van acordar va ser la reconversió de l'antiga plaça de Braus en una superfície comercial. Tot i que d'entrada havia de ser una zona esportiva, el consistori i DDC van arribar a un acord per reconvertir l'espai per a usos comercials. La decisió va ser criticada per l'oposició però va prosperar en un ple municipal de l'any 2009. També va ser en aquest projecte que el consistori va perdonar 134.000 euros en impostos a l'empresa.

A banda de les relacions amb l'empresa a nivell urbanístic, Valls també és el president de l'equip de futbol de Lloret de Mar que, igual que el d'hoquei, està patrocinat per l'empresa de Petrov. De fet, en el marc de l'operació Clotilde ja van detenir el president del club d'hoquei, Joan Lluís Perarnau, que va quedar en llibertat provisional després de declarar a l'Audiència Nacional.

L'operació Clotilde s'ha saldat fins al moment amb tres persones a la presó i quatre en llibertat, però tots queden imputats per diversos delictes. Ara, faltarà saber què dicta el jutge després de sentir les explicacions de Valls.

Per al suposat cap de la màfia russa a Catalunya, Andrei Petrov, el jutge Eloy Velasco va dictar presó sense fiança per delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat mercantil i suborn. Petrov, va admetre que va pagar dos desplaçaments de l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, Xavier Crespo, a Moscou, un dels quals Crespo hauria fet amb la seva família, i un altre en motiu d'un fira turística.

Les altres dues persones que han anat a presó per ordre del jutge són el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, a qui el jutge imputa delictes de blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat i suborn. El jutge considera que Konstantin Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Pilar Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament.

Les altres quatre persones que queden en llibertat són el president del Club d'Hoquei Lloret de Mar, Joan Perarnau, que queda imputat per un delicte de suborn i sense cap mesura cautelar, el pare de Petrov, Boris Petrov, que té prohibit sortir de l'Estat i està acusat de blanqueig i falsedat, i la germana de l'arquitecta, Teresa Gimeno, que tampoc se li ha imposat cap mesura cautelar però està acusada de blanqueig i falsedat documental.