Presó per als dos joves acusats d'agredir uns mossos en un acte de suport a Pòrtulas

La sentència considera que no ha quedat provat que els condemnats utilitzessin cadenes per colpejar els agents

El cas va arribar a judici el passat 24 de setembre però no hi ha hagut sentència notificada fins aquest dilluns, més de 4 mesos després. La sentència conclou que ha quedat provat que el 15 d'abril del 2010 Josep Oriol Petit i Miquel Pòrtulas es van encadenar als barrots de les portes de la subdelegació del govern espanyol a Girona, dins els actes de suport a la jove anarquista Núria Pórtulas. Els dos nois van rebre el recolzament d'una trentena de joves, que es van concentrar davant l'edifici.

Els Mossos d'Esquadra -que havien muntat un fort desplegament policial- van establir un cordó de seguretat entre els dos joves i el grup que els donava suport mentre els Bombers intervenien per alliberar els dos nois.

La sentència recull que quan els Bombers van alliberar Josep Oriol Petit, va "sortir corrent amb la cadena al coll" en direcció a la línia de contenció que havien fet els mossos. Llavors, va "fer girar" la cadena i instants després va "trencar la línia" i es va incorporar a la resta del grup.

La sentència no considera provat que Petit colpegés cap agents amb la cadena de grans dimensions. Però sí que considera provat que quan Petit es va incorporar a la resta del grup, tots junts es van abraonar a la línia policial i van "provocar enrenou". Com a conseqüència d'això, continua la sentència, un agent va patir lesions d'un "autor indeterminat".

Llavors, els Bombers van alliberar l'altre jove encandenat, Miquel Pòrtulas, germà de Núria Pòrtulas. La sentència recull que va fer exactament el mateix que Petit. Va agafar la cadena i va córrer cap al cordó policial amb l'objectiu de creuar-lo per reunir-se amb els altres manifestants. Aleshores, va "xocar, empènyer i colpejar amb el seu cos" un agent vestit de paisà i li va causar una contusió al genoll.

A més, la sentència també conclou que aquest agent va perdre l'equilibri i va caure a terra quan va desplegar la defensa per impedir que Pòrtulas carregués contra un altre agent que anava uniformat. La jutgessa considera provat que Pòrtulas també va "xocar, empènyer i colpejar amb el seu cos" l'altre agent i el va fer caure.

La sentència recull que els agents lesionats van necessitar entre 30 i 50 dies de baixa per curar-se .

Per aquests fets, condemna tant Pòrtulas com Petit a 1 any i 4 mesos de presó per atemptat contra agents de l'autoritat. A més, a Miquel Pòrtulas el condemna a pagar 450 euros de multa per dues faltes de lesions. En matèria de responsabilitat civil, el germà de Núria Pòrtulas haurà d'indemnitzar amb 4.550 euros els dos agents. 
Pòrtulas no té antecedents però a Petit el van condemnar a 1 any de presó per agredir un agent de la Policia Municipal de Girona durant un enfrontament per enganxar cartells reivindicatius a la ciutat. Aquesta  sentència també està recorreguda i no és ferma.

La sentència no és ferma i l'advocat dels dos joves ja ha anunciat que recorrerà la decisió judicial "fins al final" perquè considera que la sentència ha de ser absolutòria. Segons Benet Salellas, la condemna és "política", "arbitrària" i respon a un moviment més en la campanya de represàlies policials i polítiques contra el col·lectiu de suport a la jove anarquista de Sarrià de Ter.

Salellas i el grup antirepressiu de Girona asseguren que els Mossos d'Esquadra estan "fent servir" la justícia per "perseguir" el col·lectiu. A més, el lletrat assegura que la jutgessa ha fet un "esforç titànic" per arribar a una sentència condemnatòria i que els fets quadrin amb les imatges que la defensa va aportar. "Som els únics que hem aportat imatges que demostren que no hi va haver agressió però una vegada més només han escoltat els agents dels Mossos d'Esquadra", conclou el grup antirepressiu.