Jutgen dos joves acusats d'agredir amb cadenes uns mossos

Els processats, que s'enfronten a penes de presó, neguen els fets i diuen que els agents els van colpejar "sense creuar paraula"

Els fets que han arribat avui a judici aquest dilluns van tenir lloc el 15 d'abril del 2010. Aquell matí, dos joves es van encadenar a les portes de la subdelegació del govern espanyol a Girona, dins els actes de suport a la jove anarquista Núria Pórtulas. Els dos nois van rebre el recolzament d'una trentena de joves, que es van concentrar davant l'edifici.

Els Mossos d'Esquadra -que havien muntat un fort desplegament policial- van establir un cordó de seguretat entre els dos joves i el grup que els donava suport. Els Bombers van haver d'intervenir per alliberar els dos nois. Segons la fiscal, l'acusació particular i l'advocat de la Generalitat, tan bon punt els Bombers els van deslligar, els dos joves van agredir "per l'esquena" els agents dels Mossos i els van clavar "cops amb les cadenes".

La versió de Miquel Pòrtulas i Oriol Petit és totalment oposada a la dels agents. Segons els dos antisistema, quan els Bombers van aconseguir serrar el barrot al que estaven encadenats van deixar les cadenes a terra i van intentar retrobar-se amb els seus companys. "Hi havia el cordó policial al mig", ha recordat Petit. Va ser llavors quan, segons diu, va veure que un agent se li apropava amb intenció d'agredir-lo. "Vaig començar a córrer i vaig creuar el cordó", ha detallat l'acusat.

Darrere seu hi anava Miquel Pòrtulas, a qui els Bombers van alliberar uns segons després. "Jo no vaig veure res, només que els Mossos se'm tiraven a sobre i em colpejaven", ha assegurat Pòrtulas que nega que portés la cadena de grans dimensions a les mans i que la utilitzés per colpejar algun agent. "Vaig fer el que vaig poder per escapar i arribar amb els meus companys", ha declarat.

Els dos joves neguen que agredissin els agents i diuen que no troben "cap explicació" a la càrrega policial, que qualifiquen de "desmesurada". En tot cas, sosté la defensa encapçalada pel lletrat Benet Salellas, "si hi hagués algun culpable l'hauríem de buscar a l'altre costat". La defensa sosté que Pòrtulas va rebre diversos cops i que tenia fins a cinc contusions diferents compatibles amb cops de porra.

Els agents, en canvi, asseguren que van veure els dos joves agredint agents per l'esquena amb les cadenes. Fins a tres agents dels Mossos d'Esquadra reclamen per les ferides que van patir. "El recordo apropant-se a un company corrent mentre brandava la cadena", ha explicat un dels agents. Un altre mosso ha admès que va colpejar un dels joves amb la defensa reglamentària però diu que va ser "intentant impedir que agredís un company, però no el vaig poder aturar".

La fiscal demana inicialment 4 anys i 8 mesos de presó per a Miquel Pòrtulas per un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat agreujat amb l'ús d'objectes perillosos i per les lesions que, suposadament, hauria causat a mossos. Per a Oriol Petit la petició és de 3 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic demana als acusats una multa de 4.750 euros per les lesions. La defensa, en canvi, en demana l'absolució.