L'alcalde de Pont de Molins denuncia un veí per agressions i amenaces

La vista es farà el pròxim 3 d'abril al Jutjat número 1 de Figueres

Seguidament, l'alcalde va demanar al denunciat que abandonés l'edifici i aquest li va respondre que "no li donava la gana marxar" perquè "estava donant la seva opinió" com a propietari afectat i, seguidament, el batlle va trucar als Mossos d'Esquadra per fer-lo fora. Al final, el propietari va marxar pel seu propi peu. Uns dies després, l'alcalde va presentar denúncia a la comissaria de Figueres per amenaces i agressions contra ell i ara ja hi ha data del judici. Serà el pròxim 3 d'abril al Jutjat número 1 de Figueres.

Els fets denunciats

Segons la denuncia presentada per l'alcalde, Francesc Ferro va anar a l'Ajuntament de Pont de Molins on en aquell moment hi havia la reunió amb membres de la PAH. En trobar-se l'agutzil del consistori, va fer-li diverses empentes i li va dir que no tornés a anar a casa seva a comunicar-li res més. Seguidament, va pujar a la primera planta, on hi ha la sala de plens,i va parlar amb el secretari a qui va manifestar la intenció de "trencar les dents" al batlle. A continuació, va irrompre a la reunió i va dirigir-se a l'alcalde "desqualificant-lo" en tot moment i queixant-se del que havien fet amb la seva finca. L'Ajuntament ha aconseguit un ordre del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona on s'autoritza l'enderrocament de la granja construïda sense permisos a aquests terrenys per evitar que ningú prengui mal.

A banda de dir que l'alcalde "feia les seves lleis" i de demanar-li que no es posés amb els assumptes de llogaters i propietaris, Ferro va agafar pel nas al batlle i va fer un gest amb la mà indicant que no estava bé del cap.

Ara que ja hi ha data del judici, l'Ajuntament ha decidit posposar el desallotjament de la Pepa tot i que estan decidits a fer complir l'ordre judicial i buscar-li un altre lloc on viure. L'alcalde del municipi lamenta haver hagut d'arribar a aquesta situació però considera que hi ha límits que no es poden passar. "Em va estirar el nas de forma burlesca, insultant-me davant de tothom i deixant l'alcalde d'una forma que no és la correcta", detalla Josep Fuentes. Ara vol que la justícia faci la seva feina. "Estem per servir al poble no pas perquè ens vinguin d'aquesta manera; demano educació i respecte", afegeix.

La cassolada davant de l'Ajuntament

Membres de la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i la Hipoteca de Figueres van protagonitzar el 30 de novembre de l'any passat una cassolada a les portes de l'ajuntament per demanar que no fessin fora a la Pepa, la veïna de 78 anys que en porta 15 vivint en uns terrenys on hi ha una granja en ruïnes. Dorm en una caravana acompanyada d'animals -gossos i gats- amb el vistiplau del propietari. Les flames del foc de l'Empordà van arrasar la zona però des de fa un temps té una nova caravana i voluntaris que hi estan fent reformes per fer-ho més habitable. L'Ajuntament considera que la situació ha passat de ser "il·legal" a "crítica" després del foc i han aconseguit una ordre judicial per obligar-la a marxar a canvi de que vagi a viure a un pis.

En un començament, els representants de la plataforma -que van ser rebuts per l'alcalde aquell mateix matí- van defensar que l'Ajuntament havia de respectar la voluntat de la dona, que està decidida en quedar-se perquè diu que és el lloc on ha decidit viure des de fa temps. Durant la reunió, però, van acceptar que el consistori li oferís una alternativa però que havia de ser al mateix poble. El problema és que a dia d'avui no poden oferir-li allotjament al municipi perquè no hi ha cap habitatge disponible, de manera que hauria de marxar fora.

Des de l'Ajuntament, que ja té l'ordre judicial per fer-la marxar, reiteren que no es tracta d'un desnonament sinó que és un cas on es vulneren totes les normes legals. Concretament, la granja no té els permisos i les obres de reforma que s'hi han fet per fer-la més habitable també són il·legals. Després del foc, s'ha declarat ruïna total i per tant no hi pot viure ningú. Ara bé, des de l'ajuntament asseguren que no l'obligaran a marxar fins que no tingui una alternativa on viure i per això estan treballant en coordinació amb els serveis socials.

En els terrenys, hi ha una granja amb el sostre destrossat i amb unes parets de maó que demostren que el que abans havia estat una cort de porcs va passar a utilitzar-se com a habitatge. Actualment, la Pepa la fa servir per tenir els seus animals -quatre gossos, deu gats i dos ocells- i també per cuinar-hi. A l'hora de dormir, se'n va a la caravana, on hi té un llit, una petita taula de menjador, una cuina que no fa servir i un lloc on rentar-se les mans.

Fa uns mesos, li van oferir un pis de lloguer social a Figueres, on hi podria portar dos gossos i hauria de pagar a partir del segon any 150 euros. La dona, que te una ajuda de menys de 400 euros, no ho va acceptar, entre altres coses perquè no vol donar en adopció als seus animals ni tampoc marxar del poble.

La reunió va pujar de to

La reunió va començar enmig d'un ambient cordial que poc a poc es va anar crispant, sobretot en el moment en què el batlle els va qüestionar la seva representativitat en no ser veïns del poble i els va acusar de "fer populisme". El moment més tens, però, va ser amb l'arribada del propietari de la finca, Francesc Ferro, que va agafar el torn de paraula tot dient que "alguna cosa també hi tenia a dir". Va acusar l'alcalde de "fer les seves lleis" i li va demanar que no es fiqués en els assumptes dels altres, ja que aquest era un tema entre la llogatera i ell. La conversa va anar pujant de to i el propietari va estirar el nas de l'alcalde amb to burlesc i va fer un gest amb el dit tot dient que no hi tocava. El batlle li va demanar que marxés i després va trucar a la policia. Finalment, Ferro va marxar pel seu propi peu.

Minuts després de la reunió al consistori, també es va presentar la veïna afectada, la Pepa, que va explicar als mitjans de comunicació els motius personals i sentimentals per als quals demanava poder-se quedar a aquells terrenys. La dona va explicar que no volia deixar els animals perquè "són l'única família que té", va dir, i que feia un any i mig que havia mort el seu marit, amb qui havia viscut tot aquest temps.

També va explicar les reformes que s'han fet a l'antiga granja des de l'incendi. S'han canviat les finestres i s'ha posat un nou transformador d'electricitat. Queda pendent reparar el teulat -està enfonsat- però viu amb aigua i llum.