Restauren 25 tombes de l'antiga església de Santa Cristina d'Aro

Les restes es van trobar el 1962 amb l'obertura d'un camí d'una nova urbanització

L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) ha començat aquesta setmana les tasques de reintegració de 25 tombes que hi havia a l'antiga església paleocristiana. La troballa d'aquestes tombes es va fer el 1962 durant l'obertura d'un camí en una nova urbanització al municipi.

Això va fer que comencessin les excavacions i es descobrís e terç oriental de l'edifici. El terç occidental va ser destruït durant la construcció del camí. Malgrat tot, es va poder localitzar un temple cristià i la necròpolis. El 2007 un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Girona va excavar de nou el sector interior de l'edifici i va trobar noves estructures que han ajudat a interpretar-lo millor.

EL 2019 es va redactar un pla executiu de rehabilitació de l'antiga església, que consistia en un recull d'actuacions que s'havien fet en aquest jaciment i a la necròpolis que hi havia al voltant. A més, també es presentava una proposta de consolidació d'aquest temple per garantir la conservació i aturar l'actual degradació.

Aquest any s'ha començat a aplicar el pla executiu i els treballs es concentren en la rehabilitació de la necròpolis, amb les 25 tombes que s'hi han trobat. El projecte posa en valor les tombes excavades i tenen un cost de 19.500 euros (4.500 d'ells son gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya). Es preveu que les obres durin entre dues i tres setmanes.