El turisme rus a la Costa Brava podria créixer més d'un 30% aquest 2013

Superar la barrera idiomàtica i promocionar-se en origen, assignatures pendents per atraure més viatgers

A l'hora d'estiuejar al litoral gironí, el turista rus escull fonamentalment la zona de la Costa Brava Sud. De fet, a Lloret de Mar (Selva) ja hi ha inversors d'aquest país que han comprat hotels al municipi. El perfil d'aquest visitant sol ser el d'una persona amb un poder adquisitiu mitjà-alt, a qui li agrada el luxe i que sol fer una estada mitjana d'entre deu i quinze dies.

"És un tipus de turista molt exigent, que vol una dedicació gairebé exclusiva; ells no tenen cap problema a pagar més si fa falta, però volen un servei impecable", concreta Christine Le Beuvant, consultora i manager de Mar Integral Solutions S.L., una empresa especialitzada formar personal d'hotels i allotjaments per acollir aquest tipus de client.

El sector turístic gironí és conscient que el turista rus va a l'alça. De fet, com indica el president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), Josep Comaposada, aquest és un mercat "amb perspectives de creixement", al contrari que altres -més tradicionals- que amb la crisi econòmica s'han estancat (com el francès, l'anglès o l'holandès).

Es calcula que aquest any, només a la Costa Brava, els turistes russos poden arribar a créixer més d'un 30%. Per això, el sector intenta fer els deures per amotllar-se a les seves necessitats. I sobretot, per competir amb els altres destins de Catalunya i també de l'Estat (sobretot, Marbella) que també atrauen aquest tipus de viatger.

Anualment, uns deu milions i mig de russos surten d'aquest país per passar les vacances a fora. L'any passat, un milió va fer-ho a l'estat espanyol. I d'aquests, més de 600.000 van escollir Catalunya com a destí. Això sí, a l'hora de pagrlar de preferències, la Costa Brava encara continua per darrere de la Daurada (que sol acollir el 70% dels turistes russos que vénen al país).

Assignatures pendents

Entre les assignatures pendents que té el sector turístic gironí es troben, segons concreta Christine Le Beuvant, superar la barrera idiomàtica (només un 5% dels turistes russos parla anglès) i, sobretot, apostar per fer promocions en origen (com ara, a través de les xarxes socials). "El turista rus té un perfil molt especial, perquè no només vol sol i platja; també és molt sibarita i li agrada el turisme cultural i la bona gastronomia", indica la consultora.

Per la seva banda, Josep Comaposada admet que, si bé és cert que Salou i Cambrils tenen "com a atractius el comerç i Port Aventura", el litoral gironí ha de posar en valor davant els turistes russos "els seu potencial cultural, gastronòmic i paisatgístic".

Tot i que el turista rus prefereixi allotjar-se en hotels o xalets de luxe, també és cert que n'hi ha d'altres que comencen a comprar apartaments a la Costa Brava com a segones residències. "Estem detectant que hi ha viatgers russos que vénen a estiuejar amb la família, s'allotgen en apartaments d'un cert nivell i s'interessen per comprar-ne", indica Comaposada. I hi afegeix: "I des del sector dels apartaments, ens interessa promoure aquesta tendència".

Per tractar sobre les especificitats del mercat rus com a emissor de turistes, i parlar del perfil d'aquests viatgers, aquest matí l'ATA ha celebrat una jornada a la Cambra de Comerç de Girona.