Agbar elimina l’ús de fitosanitaris en els espais verds de les depuradores de la Costa Brava

Aquesta iniciativa dona servei en alta a 11 municipis

Agbar, companyia gestora del cicle integral de l’aigua i serveis mediambientals, en coordinació amb el Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona, ha eliminat l’ús de productes químics de caràcter fitosanitari en la gestió dels espais verds a les depuradores de Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Castell – Platja d’Aro i Palamós.

Aquesta iniciativa perquè aquestes instal·lacions esdevinguin Espais Lliures de Fitosanitaris s’emmarca en el contracte que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona va adjudicar a Agbar el passat 1 d’abril per a l’explotació, manteniment i conservació de les instal·lacions de sanejament en alta d’11 municipis de la Costa Brava.

L'ús de fitosanitaris (herbicides, insecticides i fungicides, entre d'altres) pot comportar una alta toxicitat, tant per als animals com per a les persones, a més de ser una de les principals causes de la pèrdua d'insectes pol·linitzadors.

És per això que Agbar, fruit del seu compromís amb la preservació de la biodiversitat, duu a terme una gestió de les zones verdes basada en criteris ecològics. En aquest sentit, la companyia ha suprimit l'ús de productes fitosanitaris en la gestió dels espais verds i ha aplicat una gestió que no genera impacte ambiental i que es basa en l’ús d’altres mètodes sostenibles. Alguns d’aquests procediments són l’aplicació de productes ecològics no tòxics i tècniques alternatives per al desherbat de plantes adventícies, la gestió diferenciada en espais on es permet la vegetació espontània, així com l'aplicació dels principis de la lluita integrada de plagues i accions que afavoreixen la presència de fauna auxiliar i vegetació autòctona.

En paral·lel, Agbar portarà un control de les espècies invasores (EEII) de flora exòtiques presents a les instal·lacions i plantarà espècies vegetals autòctones que s’adaptin fàcilment a les característiques de les estacions. També es prioritzaran les plantes que siguin resistents a la sequera, tinguin períodes de floració prolongats durant l'estiu o hivern, mel·líferes o riques en nèctar que afavoreixin els insectes pol·linitzadors, que millorin les característiques del sòl i la integració amb el medi ambient, que produeixin fruits que poden servir d'aliment per a aus o altres espècies, entre d’altres. Es donarà prioritat a les espècies vegetals que provinguin de vivers locals que tinguin experiència en la producció de plantes autòctones.

Amb aquestes iniciatives de gestió sostenible dels espais, Agbar impulsa el model d’ecofactories en què es basa el plantejament que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona va determinar com a guanyador, i que segueix el full de ruta que marca l’Agenda 2030 per tal d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i lluitar contra l’emergència climàtica.

En la línia de treball de l’ODS 15 sobre la vida als ecosistemes terrestres, Agbar avança en la preservació de la biodiversitat en les instal·lacions que gestiona. Més del 90 % de les instal·lacions que gestiona la companyia ja estan lliures de fitosanitaris i pesticides, i ja es disposa d’un diagnòstic per preservar la biodiversitat en totes les instal·lacions del cicle de l’aigua que es troben en espais protegits.

Així, Agbar reforça el seu lideratge en l’àmbit de la depuració a la Costa Brava i lidera el desenvolupament de solucions i tecnologies en el sector de l’aigua i el medi ambient que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones, la salut ambiental dels municipis i l’optimització de la gestió dels recursos.