Neix a Olot la comunitat energètica del barri de Montolivet

Permetrà generar 43.000 kWh a l'any i reduir les emissions de CO2 en 10,3 tones anuals

L’Ajuntament d’Olot (Garrotxa) s’ha adherit formalment a l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet, el pas previ per iniciar les obres d’una instal·lació fotovoltaica de 32,4 kW que s’ubicarà a l’edifici de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir. Aquesta instal·lació servirà per generar uns 43.000 kWh a l’any d’energia elèctrica renovable d’origen solar i una reducció les emissions de CO2 en 10,3 tones anuals. Així ho ha aprovat per unanimitat el plenari de l’Ajuntament d’Olot que va tenir lloc ahir al vespre.

D’aquesta manera, s’engega una iniciativa totalment innovadora a Catalunya; un model de comunitat energètica gestionat a través d’una associació que compta amb participació pública de l’administració local. Alhora, es fa realitat un projecte que va arrencar ara fa uns anys a través de la voluntat d’una veïna del barri, l’Elena Capdevila, avui presidenta de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet.

Capdevila va voler arrencar aquest projecte després de rehabilitar energèticament la seva llar a través del programa de renovació energètica d’immobles GarrotxaDomus. Un programa que ha impulsat l’Ajuntament d’Olot i que, fins avui dia, ha atès a més de mig miler de famílies, assessorant a més de 300 llars i impulsant uns 150 projectes de rehabilitació energètica a la comarca.

Arran els beneficis generats a la seva llar, Capdevila va decidir fer un pas més iniciat aquesta infraestructura amb el suport de la  . Per aconseguir-ho es va crear un grup de treball format per representants dels veïns del barri, l’Ajuntament d’Olot, la Fundació EuroPACE, l’Institut Català de l’Energia, Bassols Energia i la Diputació de Girona.

El projecte que es consolida ara converteix a 29 famílies del barri de Montolivet en “prosumidors” consumidors i generadors d’energia amb la possibilitat de compartir-la. Amb aquesta formalització de l’adhesió de l’Ajuntament d’Olot a l’Associació s’encara el tram final del projecte i s’espera que en pocs mesos energia elèctrica neta i renovable solar sigui utilitzada per a les llars d’aquestes 29 famílies, l’escola bressol del barri i els locals de les entitats socials del barri de Montolivet d’Olot.

El projecte té un cost aproximat de 60.000 euros i es cobrirà de forma proporcional a l’ús esperat que en farà cada associat. En el cas de l’Ajuntament d’Olot és del 17% i la mitjana per família varia del 2% al 6% en funció del consum elèctric que disposen. La previsió és que el retorn mitjà de la inversió sigui de 9 anys tot i que aquesta xifra es pot veure reduïda sensiblement si es mantenen els preus a l’alça de l’electricitat.