Condemnat un fals dentista de Girona per estafar 64 pacients i fer tractaments sense titulació

L'acusat va provocar lesions a nou clients

L'Audiència de Girona ha condemnat el propietari d'una clínica dental de Girona i una auxiliar per haver fet tractaments odontològics sense titulació entre els anys 2008 i 2014. El processat era propietari i administrador únic de la clínica E-Dental, que va obrir portes al carrer Ultònia de Girona l'octubre del 2008.

L'acusat, Enrique Reyes, tenia contractats odontòlegs professionals però, tot i això, va fer tractaments a clients entre els anys 2008 i 2015 tot i no tenir titulació per fer-ho: "Mancava la titulació professional corresponent perquè no l'havia obtingut mai i tampoc tenia els coneixements necessaris per portar a terme aquests tractaments restringits exclusivament als odontòlegs". De fet, en diverses ocasions va aparentar davant els pacients que era dentista sense ser-ho.

A la mateixa clínica hi treballava l'altra acusada, Eva Maria Mulero, que ha reconegut que, més enllà de fer tasques d'auxiliar i administrativa, també va assumir tractaments "propis de la professió d'higienista dentals així com, esporàdicament, actes propis de la professió d'odontòleg". En aquest cas, també, sense titulació oficial ni formació acadèmica.

Per això, s'enfrontaven a una condemna de 2 anys de presó per un delicte d'intrusisme professional. Una pena que, a través de l'acord, s'ha rebaixat a multa de 3.240 euros cadascun.

Lesions i estafa

El propietari de la clínica dental també ha reconegut a la sala de vistes que, amb aquests tractaments, va provocar lesions a nou pacients: "Va actuar de manera incorrecta provocant lesions i tots ells van necessitar un tractament mèdic odontològic posterior". Implants mal col·locats, pròtesis defectuoses, problemes per mastegar o tractaments mal fets i inacabats són algunes de les lesions que descriuen les acusacions.

Però, a banda d'exercir com a fals dentista, el propietari de la clínica també ha reconegut que va estafar desenes de clients. L'escrit d'acusació de la fiscalia en recull 64. La majoria dels pacients, s'han personat a la causa com a acusació particular, encapçalada pels lletrats Joan Pere Zapata i Xavier Roca.

"De manera fraudulenta, i sabent la mala situació econòmica que travessava amb tot els seus béns embargats, va actuar amb ànim de lucrar-se quan, mesos abans de vendre la clínica, va contractar tractaments odontològics sent plenament conscient que, en abandonar la clínica, no els podria prestar", exposa l'escrit d'acusació que el processat ha subscrit. De fet, bona part d'aquests tractaments els cobrava per avançat en efectiu o a través de finançament bancari. L'acusat va traspassar la clínica el desembre el 2014 deixant els pacients penjats.

Pel delicte continuat d'estafa, la fiscalia demanava 3 anys de presó i multa de 1.800 euros. Pels nou delictes de lesions, sol·licitava multes per valor de 16.200 euros. Finalment, li han imposat 1 any i 11 mesos de presó i multes per un import total de 12.960 euros.

Un dels advocats de la defensa, Jordi Coma, ha subratllat que l'acord també inclou les indemnitzacions que abonarà la companyia asseguradora i que això ha permès posar punt final a un cas que ha estat més de cinc anys a instrucció. Es definirà, però, en la segona jornada del judici prevista per a dilluns vinent. No serà fins que la sentència sigui ferma que el tribunal resoldrà si es compleixen els requisits per suspendre les penes i evitar l'ingrés a presó.