Plantes fotovoltaiques: un valor per a les comunitats locals i refugi d’espècies amenaçades

L’agrivoltaica pot afavorir l’economia local del territori

El model econòmic actual, suportat per la dependència de petroli, nuclears i gas natural, no és sostenible. Per aquest motiu, 197 països van adoptar l’Acord de París el 2015 amb l’objectiu d’arribar a zero emissions netes l’any 2050. Però Catalunya sembla que es troba lluny d’aconseguir aquest objectiu. Actualment, només el 19% de l’electricitat prové d’energies renovables – percentatge inferior a la resta d’Espanya – mentre que el 54% és d’origen nuclear.

La raó d’aquest retard és degut a l’aturada administrativa per a la instal·lació de parcs eòlics i solars causada pel debat que generen. No es tracta només d’un tema d’impacte paisatge, algunes associacions denuncien la incompatibilitat d’aquestes estructures amb l’activitat agrària i ramadera i ho veuen com una amenaça a la seva economia i entorn.

No obstant això, hi ha projectes implementats a la resta d’Espanya que demostren que l’energia solar pot conviure amb l’agricultura i la ramaderia. I a més a més generar llocs de feina entre la població i donar valor al territori.

Plantes solars: beneficis per a la comunitat

Malgrat tots aquests conflictes i debats, la població té una cosa clara: el canvi climàtic pot arribar a ser irreversible i afrontar-lo és urgent. I en cas de no fer-ho, hi haurà greus conseqüències per al futur de Catalunya.  Diversos experts afirmen que l’energia solar no té per què estar renyida amb el sector agrícola i ramader. Algunes experiències que s’estan duent a terme, així ho demostren. I això té un nom: agrivoltaica. Una nova tècnica que consisteix a utilitzar el terreny que ocupa una planta fotovoltaica per a usos agrícoles o ramaders fent un ús eficient del sòl, a la vegada que s’impulsa l’economia local i es lluita contra el canvi climàtic.

“Compartir i no competir per l'ús del sòl amb el sector primari és el millor mecanisme per a aconseguir la sostenibilitat de les plantes solars a llarg termini”, explica Inmaculada Fiteni, responsable de programes de creació de valor de la direcció de sostenibilitat d'Endesa. A més, és una fórmula on tots els agents implicats guanyen. En primer lloc, l’agricultor, tindrà un terreny segur en el qual poder conrear a un preu del sòl competitiu. I tot el negoci relacionat amb aquest producte que es pot generar a escala local. I per a l'empresa, si el cultiu és adequat, el fet de comptar amb un terreny conreat pròxim als panells comporta menors costos de manteniment.

La branca de renovables d’Endesa, Enel Green Power, està desenvolupant alguns projectes on donen suport a la creació d'ocupació en les zones rurals i reforcen les pràctiques agrícoles sostenibles. Un gran exemple d’això el trobem a la ciutat de Totana, a la Regió de Múrcia, on s’ha posat en funcionament una planta solar on s’ha dut a terme de forma sostenible, ja que s’ha utilitzat energia renovable durant la construcció, i s’ha fet servir mà d’obra local. Més de 150 treballadors es van unir al projecte que ha permès instal·lar els primers 85 MW de capacitat renovable d’Endesa a Múrcia. Però no només ha creat llocs de feina, sinó que usuaris del Centre de Dia José Moyá, dedicat a persones amb discapacitat intel·lectual, han realitzat tallers “que suposen un augment de la seva autoestima” afirma la directora del centre, Ana García.

"Treballem des de 2016 en els projectes de Creació de Valor Sostenible per a integrar a les comunitats locals, on tenim els nostres actius i projectes, i  per a maximitzar conjuntament el valor que els pot generar", explica Fiteni. Només amb els projectes de la subhasta de renovables, Endesa va donar formació, a nivell estatal, a 361 persones en muntatge de panells (prioritzant desocupats locals i aconseguint una ràtio de contractació del 57%) i a 166 persones en operació de parcs renovables.

Refugi per a ocells esteparis amenaçats

Un altre dels beneficis de les plantes fotovoltaiques és la possibilitat de crear una illa ecològica que serveix com a refugi per a diverses espècies d’aus, algunes de les quals es troben amenaçades. A Totana, Endesa ha creat un corredor ecològic dividit en dues parts. D'una banda, s'han destinat 6 hectàrees d'aquest espai protegit per a plantar 15.000 plantes que serveixen com a refugi d'ocells. A aquesta vegetació s'uneixen 2 hectàrees de cultius rotatoris que serveixen com a aliment als ocells, com el blat i l'alfals, destinant una zona al guaret.

En total, la companyia ha destinat 8 hectàrees al voltant de la instal·lació renovable per a crear un corredor ecològic que està permetent crear un hàbitat protegit per a més de 25 espècies.

En definitiva, l’agrivoltaica pot ser la tecnologia que ajudi a pal·liar el conflicte actual a Catalunya entre la producció alimentària i l’energètica, ambdues cabdals per a la societat. A més, de lluitar contra el canvi climàtic fent ús d’una font d’energia renovable, respectuosa amb el medi i il·limitada que aporta beneficis a la comunitat integrant la innovació amb la tradició.