Rebaixa de presó per l'home sentenciat per matar un altre d'una ganivetada

L'Audiència de Girona l'havia condemnat inicialment a 15 anys de presó per un assassinat

El novembre del 2011 l'Audiència de Girona va condemnar Arcila a 15 anys de presó com a culpable d'un delicte d'assassinat. A l'hora de fixar la pena, el tribunal va estimar una atenuant de drogoaddicció perquè en el moment del crim tenia "sensiblement afectades" les seves capacitats perquè estava enganxat a la cocaïna. En matèria de responsabilitat civil, el tribunal el va condemnar a pagar 170.000 euros als familiars de la víctima.

Tant la defensa del processat com el fiscal van recórrer la sentència davant el TSJC perquè consideraven que hi havia un error en la interpretació dels fets. Finalment, la sala s'ha sumat a la tesi del fiscal que considerava que el criminal no havia actuat amb traïdoria -un element que fa que un crim es consideri assassinat- sinó amb abús de superioritat.

La sentència del TSJC exposa que tot i que hi havia un desequilibri de forces entre agressor i agredit perquè el primer anava armat amb un ganivet de grans dimensions, la víctima no tenia les capacitats anul·lades sinó "notablement disminuïdes". Per això, admet el recurs de la fiscalia i rebaixa la pena de presó, que passa del 15 anys inicials a 12.

El crim va tenir lloc a primera hora de la matinada del 7 de novembre del 2009. Aquella nit, Arcila es trobava darrere la barra del bar 'Cal Tiet', situat al barri de Santa Eugènia de Girona. La víctima va entrar al local poc abans de la mitjanit, i ell i el processat es van discutir. Després, l'altre home va sortir a l'exterior i Arcila va arreplegar un ganivet de cuina, se'l va amagar entre la roba i va anar a trobar-lo.

Un cop al carrer, José Luis Arcila va enfonsar l'arma al pit de la víctima i el va abandonar a la seva sort mentre es dessagnava en ple carrer. Durant dos dies, va estar fugit fins que finalment es va entregar als Mossos d'Esquadra.

Confirmada la pena pel crim de la plaça dels Colors de Salt

El TSJC també ha analitzat una altra sentència d'un crim emesa per l'Audiència de Girona. Es tracta del cas d'Anderson Jair Sinisterra, el jove que en va matar un altre trepanant-li el cap amb un tornavís. L'Audiència de Girona el va condemnar a 10 anys de presó per un homicidi amb abús de superioritat perquè va agredir la víctima amb un objecte punxant que duia amagat a la roba. La sentència també va tenir en compte que el jurat popular li va apreciar que, en el moment dels fets, anava begut i, per això, va concloure que li havien d'aplicar un atenuant d'embriaguesa.

En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència de Girona el va condemnar a pagar 100.000 euros als familiars propers de la víctima, 90.000 a la seva tia i 10.000 al seu cosí.

Després de valorar els recursos presentats per la defensa i per l'acusació particular, el TSJC els ha desestimat i ha confirmat la sentència en primera instància de l'Audiència de Girona.

Les dues sentències no són fermes i es poden recórrer davant el Tribunal Suprem.