15 anys de presó l'home que en va assassinar un altre d'una ganivetada a l'exterior d'un bar de Girona

La sentència imposa al processat una indemnització de 170.000 euros per als familiars de la víctima

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila, recull fil per randa el veredicte del jurat popular, que va declarar Arcila culpable d'un assassinat. El crim va tenir lloc a primera hora de la matinada del 7 de novembre del 2009.

Aquella nit, Arcila es trobava darrere la barra del bar 'Cal Tiet', situat al barri de Santa Eugènia de Girona. La víctima va entrar al local poc abans de la mitjanit, i ell i el processat es van discutir. Després, l'altre home va sortir a l'exterior i Arcila va arreplegar un ganivet de cuina, se'l va amagar entre la roba i va anar a trobar-lo.

Un cop al carrer, segons recull la sentència, "amb intenció d'acabar amb la seva vida o essent plenament conscient del que feia", José Luis Arcila va enfonsar l'arma al pit de la víctima. L'Audiència, parafrasejant el veredicte, recull que l'acusat, en el moment de la ganivetada, va agafar la víctima "totalment desprevinguda" i sense que tingués cap mena de possibilitat de defensar-se.

L'acusat va deixar l'altre home dessagnant-se en ple carrer i va intentar fer-se fonedís. Durant dos dies, abans d'anar-se a entregar als Mossos d'Esquadra, es va amagar en diferents llocs (entre d'altres, en una obra de la ciutat).

Atenuant de drogoaddicció

A l'hora de fixar la pena, l'Audiència també té en compte que el jurat va estimar una atenuant simple de drogoaddicció per al processat. Segons recull la sentència, en el moment del crim Arcila tenia "sensiblement afectades les seves facultats volitives i d'autocontrol" perquè era consumidor habitual de cocaïna.

La sentència condemna Arcila a una pena de 15 anys de presó per un delicte d'assassinat amb l'atenuant simple de drogoaddicció. Aquesta és, precisament, la pena que va demanar el ministeri fiscal després de la lectura del veredicte.

En matèria de responsabilitat civil, la Secció Tercera de l'Audiència sentencia que Arcila haurà de pagar 170.000 euros d'indemnització als familiars de la víctima. D'aquests, 150.000 són per a la filla de l'acusat (que és menor d'edat), i els 20.000 restants per als pares de l'home a qui Arcila va assassinar.

La sentència no és ferma i, en un termini de deu dies, es pot interposar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'advocat de la defensa, Jaume Pararols, ja ha anunciat que interposarà recurs.

El cambrer, absolt

L'Audiència de Girona també absol el cambrer -i propietari del bar 'Cal Tiet'- acusat d'encobriment. De fet, en aquest cas la sentència és un tràmit, perquè la magistrada Carme Capdevila ja ho va fer de viva veu després de la lectura del veredicte.

I és que el jurat popular va concloure que, tot i que el cambrer va netejar la sang del ganivet de cuina i el va posar al magatzem, no ho va fer amb intenció d'amagar proves. Segons recollia el veredicte, amb aquesta acció el cambrer va actuar de manera "impulsiva" perquè es va veure "superat" per la situació.