L'home que en va matar un altre a l'exterior d'un bar de Girona és declarat culpable

L'Audiència absol el cambrer acusat d'encobriment perquè no ha quedat provat que netegés l'arma per eliminar proves

Després de deu hores de deliberació, el jurat ha emès el veredicte pel cas del crim a l'exterior del bar 'Cal Tiet'. Els nou membres del tribunal popular no han tingut cap dubte a l'hora d'assenyalar José Luis Arcila com a autor del crim.

El veredicte considera provat per unanimitat que l'acusat, després de discutir-se amb la víctima a l'interior del local, va arreplegar un ganivet de cuina i va sortir a trobar-la a l'exterior del bar. Un cop a fora, "amb intenció d'acabar amb la seva vida o essent plenament conscient" del que feia, li va enfonsar l'arma al pit. El crim va tenir lloc poc a primera hora de la matinada del 7 de novembre del 2009.

El jurat conclou que Arcila va ser l'autor de la ganivetada perquè diversos clients el van veure esgrimir l'arma a l'interior de 'Cal Tiet' i amagar-se-la entre la roba. A més, tot i no presenciar el moment de l'apunyalament, els testimonis també van veure la víctima amb el ganivet enfonsat al cos quan ell i Arcila rodolaven per l'asfalt del carrer.

Cap possibilitat de defensa

A l'hora de provar l'assassinat, però, no hi ha hagut unanimitat. El veredicte considera, per set vots a favor i dos en contra, que la víctima no va tenir cap mena de possibilitat de defensar-se. El text recull que Arcila va agafar l'altre home "totalment desprevingut" quan li va clavar la ganivetada "de manera sobtada i inesperada".

D'altra banda, el jurat popular ha estimat un atenuant de drogoaddicció per a l'acusat. Segons recull el veredicte, tots els seus nou membres han conclòs que el processat tenia "les facultats sensiblement afectades" perquè estava enganxat a la cocaïna, i això el feia actuar "de manera impulsiva i agressiva".

El jurat, però, ha rebutjat per unanimitat una atenuant de confessió per a Arcila, perquè quan es va anar a entregar a la policia ja sabia que el buscaven com a autor del crim. El veredicte també s'ha mostrat desfavorable a què, quan s'emeti la sentència, es demani tant la suspensió de la pena com l'indult total o parcial.

El fiscal ha demanat que es condemni l'acusat a una pena de 15 anys de presó i sol·licita una indemnització global de 142.800 euros per a la família de la víctima. Per la seva banda, l'acusació particular ha demanat que s'imposi a Arcila una pena de 18 anys i sol·licita una indemnització de 204.000 euros per als familiars de la víctima. Per la seva banda, l'advocat de la defensa ha demanat que es condemni el processat a una pena no superior a deu anys de presó.

El cambrer, absolt

Pel que fa al cambrer acusat d'encobriment, que s'enfrontava a 2 anys de presó, l'Audiència l'ha absolt a la mateixa sala de vistes. I és que el veredicte no ha considerat provat -per vuit vots a un- que el propietari del bar netegés el ganivet amb intenció d'eliminar la principal prova de càrrec del crim.

Segons recull el veredicte, aquella matinada el cambrer estava "catatònic", perquè patia amigdalitis i no es trobava bé. Després del crim, el jurat ha considerat que va actuar de manera "impulsiva" perquè es va veure "superat" per una "situació estressant". El veredicte recull que el cambrer va tenir una "reacció primària irreflexiva" quan va agafar el ganivet i el va netejar a la pica.