Aquesta és la nova estafa a la gent gran a través del servei de teleassistència

A les comarques gironines, la central del Dipsalut rep en una tarda més de 400 avisos pel possible l'engany

Un servei de teleassistència ha informat als Mossos d'Esquadra que s'han detectat, per diverses vies, ja sigui directament pels seus usuaris o pel seu personal coordinador de zona, d'una modalitat d'estafa que afecta al col·lectiu de gent gran i de persones dependents en el marc dels serveis de teleassistència que aquest col·lectiu té contractat prèviament per ser atesos en casos de necessitat i d'urgència.

L'estafa o intent d'estafa als usuaris, majoritàriament gent d'edat avançada i amb dependència, es materialitza a través d'una trucada telefònica en la qual presumptes treballadors del servei de teleassistència contacten amb la persona gran, s'hi adrecen pel seu nom i els comuniquen que el seu servei de teleassistència ha canviat i que han d'abonar uns diners si no volen perdre el servei.

En altres ocasions l'excusa de contacte és la revisió del botó d'alerta o qualsevol altre pretext semblant com fins i tot la venda d'algun producte. El to utilitzat a les trucades és bastant agressiu, en veu alta i contundent i sense deixar parlar l'usuari en cap moment. Aquesta manera d'actuar és la que genera dubtes a la persona i per aquest motiu es desconfia del que els hi estan manifestant.

Dimecres a la tarda, els presumptes estafadors van posar el focus en usuaris de teleassistència de les comarques gironines. El centre d'atenció a la teleassistència del Dipsalut va rebre 411 avisos d'usuaris alertant de les trucades fraudulentes. L'organisme ha començat a fer trucades als avis per advertir-los de l'engany. Dimecres a la tarda en van fer 597. Aquest servei del Dipsalut compta amb uns 9.300 usuaris a la demarcació.

Els Mossos d'Esquadra, fent consells per prevenir estafes, recorda que no s'ha de fer cap pagament ni facilitar dades personals ni bancàries per telèfon i recomana contactar amb el servei de teleassistència que es té contractat per verificar la informació i avisar immediatament trucant al 112.