El Consell Comarcal de la Garrotxa intenta calmar els ànims amb el 'fracking'

El vicepresident, Josep Berga, ha demanat "tranquil·litat" perquè considera que s'ha generat alarma en relació al 'fracking'

La concessió d'un permís d'investigació a l'empresa Teredo Oils ha encès totes les alarmes de les poblacions afectades tant a la Garrotxa com al Ripollès i ja han nascut plataforma anti-fracking.

Davant aquest malestar del territori, el Consell Comarcal de la Garrotxa va demanar una reunió amb la direcció general d'Energia i Mines per conèixer amb detall la proposta. El vicepresident, Josep Berga, ha assegurat que l'empresa ha complert "escrupulosament" amb la legalitat en la tramitació de tot l'expedient i, a més, ha assegurat que no pot actuar pel seu compte "ni per talar un arbust".

Segons Berga, l'empresa ha de dissenyar un pla de labor anual on detalli totes i cadascunes de les actuacions i després enviar-lo a Energia i Mines, que ha d'autoritzar cada pla d'acord amb els Departaments competents. Per això, el consell comarcal creu que hi ha suficients garanties per estar "tranquils" perquè l'empresa no pot fer perforacions, talar arbres o obrir noves carreteres a discreció

Berga ha recordat que no és la primera vegada que una empresa busca hidrocarburs al subsòl de la comarca, fins ara sempre amb resultats negatius. "Tots els tècnics opinen que no hi trobaran massa res", ha afirmat Berga que creu que s'ha generat una alarma "sobredimensionada" i que no és segur que hi acabi havent cap extracció utilitzant el 'fracking'.

En cas que, contra pronòstic, l'empresa acabi trobant gas al subsòl, l'Estat haurà de decidir si s'ha d'extreure o no. Llavors, com que el subsòl és de propietat estatal, hauria de fer una concessió a una empresa privada. Teredo Oils tindria prioritat per haver descobert el dipòsit d'hidrocarburs però llavors es podrien imposar condicions com ara que no s'utilitzés aquesta tècnica. "Això ja es veuria, en tot cas estem posant la vena abans que la ferida", ha afirmat Berga.

El consell comarcal ha assegurat que la direcció general s'ha compromès a fer-los arribar cada pla de labor que presenti l'empresa al llarg d'aquests sis anys de permís d'investigació que té. De moment, encara no ha presentat cap document. A més, Berga ha explicat que el Parlament podria aprovar o instar l'estat a introduir una moratòria per al 'fracking' com ja han fet altres països de la UE.