Petits símptomes de millora en l'economia gironina per afrontar el 2013

La FOEG assegura que el producte gironí és ara més competitiu al mercat exterior

La crisi continua essent una realitat palpable a l'economia gironina que acumula quatre trimestres consecutius de davallada de l'activitat en tots els sectors. El sector més tocat per la crisi i que no augura, per ara, llum al final del túnel és el de la construcció que acumula disset trimestres en "caiguda lliure". A més, la previsió per al 2013 és que l'economia continuï en retrocés. Tot i això, els economistes han detectat algunes "petites millores" en l'economia gironina durant el darrer trimestre del 2012 que, sense arribar ni de lluny a l'optimisme, fan pensar que l'economia gironina va "en la bona direcció".

Concretament, hi ha tres indicis positius. L'economista responsable de l'informe trimestral d'indicadors de l'economia gironina, Modest Fluvià, ha explicat que la primera notícia "bastant bona" és el comportament del mercat laboral perquè a les comarques gironines la taxa d'ocupació és més alta que al conjunt de Catalunya i també de l'Estat. Així, la proporció de persones amb edat de treballar que tenen feina a Girona és del 51%, 3 punts per sobre de la mitjana catalana i 6 punts superior a l'espanyola.

Un altre símptoma positiu és que els productes gironins han guanyat competitivitat al mercat exterior. La cara negativa de la moneda és que, en part, ho han fet a costa de reduir la despesa salarial, és a dir, o reduint salaris o fins i tot prescindint de treballadors. "S'han d'ajustar els salaris a la productivitat", ha afirmat Fluvià. En conjunt, l'increment de productivitat i el descens de costos de producció han millorat l'arribada de productes gironins al mercat exterior.

Tot i això, l'informe alerta que hi ha hagut un cert estancament de les exportacions en el darrer trimestre i, per això, insta els empresaris gironins a buscar nous mercats exteriors. Segons Fluvià, la situació econòmica és especialment dolenta a la zona euro i, per això, creu que hi pot haver més mercat en altres països emergents com ara a l'Amèrica del Sud o a alguns països asiàtics que continuen en creixement anual.

El tercer indicador positiu durant el darrer trimestre del 2012 és que el sistema financer internacional comença a obrir l'aixeta del crèdit. El crèdit arriba de forma "tímida" però, ha detallat Fluvià, si continua permetent que es recuperi inversió serà un element clau per a frenar la davallada de l'economia.

Incorporar joves al mercat laboral

El màxim responsable de la patronal, Ernest Plana, ha assegurat que encara no han pogut avaluar amb detall la proposta de contracte per a joves que fa la CEOE i que preveu que s'incorporin joves a les empreses pagant-los el salari mínim interprofessional. Tot i això, Plana ha volgut deixar clar que estan a favor de qualsevol mesura que prevegi un futur professional per als joves, amb qui l'atur s'ha acarnissat especialment. "Sinó tindrem gent que no ha treballat mai de la vida", ha afirmat Plana que creu que la qüestió no s'hauria de centrar tant en el salari que proposen. "Ara la qüestió és tenir feina o no", ha afirmat.

Aquest informe ha estat el primer que ha presentat la Foeg després de la mort del seu president Jordi Comas en un assalt violent a casa seva a Platja d'Aro (Baix Empordà).