Girona posarà a disposició dels veïns solars buits per fer-hi activitats de barri

El ple aprova per unanimitat una moció d'ICV que proposa "ocupacions pactades i temporals" de terrenys tant públics com privats

La proposta del grup municipal d'ICV-EUiA planteja fer un estudi dels solars buits existents a la ciutat amb l'objectiu de determinar quins es poden reaprofitar de manera temporal per a usos socials. Segons ha explicat la regidora Núria Terés aquest model se segueix en d'altres ciutats europees i també a capitals com Barcelona però, segons proposa la formació, en el cas de Girona es volen incorporar també els solars que estan en mans privades.

Segons Terés, amb aquesta "ocupació pactada i temporal" s'evita que aquests solars es degradin i es fomenta la cohesió social. "Aquesta reconversió d'espais permetria retornar-los al teixit urbà i convertir-los en zones obertes a la comunitat per a multitud d'activitats que millorarien la vida quotidiana de la gent", ha defensat la regidora. Segons Terés, la implicació dels veïns també milloraria el "sentiment de pertinença al barri".

La regidora ecologista ha apuntat que hauria de ser l'ajuntament qui lideri els acords amb els privats per tal que cedeixin temporalment els seus solars que, a causa de la situació econòmica actual, han quedat paralitzats i edificar. Terés ha apuntat que es podria oferir una contrapartida als particulars, com seria la bonificació de l'IBI, i que s'hauria de signar un conveni que reflectís aquesta cessió temporal per a usos socials.

La proposta també apunta que es podria comptar amb arquitectes o artistes que podrien ajudar a dissenyar els espais. Per ICV, seria important l'ús de materials reciclats per comptar amb el disseny dels projectes.

Tots els grups han votat a favor de la proposta per considerar-la adient per a la conjuntura econòmica actual, que ha deixat nombrosos espais sense ús. Per a la CUP, el projecte ajuda a "enfortir el sentiment de comunitat" i evita la degradació d'espais. Per al PPC, la idea és bona tot i que la seva portaveu, Concepció Veray, ha apuntat que cal que els projectes siguin "austers" i que tots els espais siguin ocupats amb un acord previ amb els propietaris, que hauria de preveure alguna contraprestació. La regidora socialista Sílvia Paneque ha proposat que el projecte es pugui estendre també a locals buits que pugin tenir finalitats socials.

El portaveu de CiU i regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, ha defensat que l'equip de govern ja fa temps que treballa en l'elaboració d'un catàleg de parcel·les buides -tant públiques i privades- per determinar-ne la seva situació actual. Ribas ha alertat però que "no és senzill" convèncer alguns propietaris perquè cedeixin aquests espais -ja hi ha hagut algunes experiències a Fontajau on s'ha fet un aparcament a l'espai on hi ha d'anar l'Arxiu Provincial- i que cal sempre preveure alguna contraprestació.

Reconeixement a Lluís Maria de Puig

El ple també ha aprovat per unanimitat una moció de reconeixement a l'historiador i polític Lluís Maria de Puig. Tots els grups s'han volgut sumar a l'homenatge proposat pel PSC i han aprovat una moció que preveu dedicar un carrer de la ciutat a la seva memòria i celebrar anualment una jornada dedicada a Girona i Europa.

També ha prosperat una moció de la CUP que proposa l'adhesió al moviment "Ciutats en transició", que té com a principal objectiu reduir els possibles efectes d'una futura crisis global causada per la manca de petroli. El moviment té una profunda arrel ecologista i de foment del consum de productes locals i en formen part altres ciutats com Barcelona, Sant Cugat o Vilanova i la Geltrú, entre d'altres. Ha comptat amb el vot positiu de tots els grups i l'abstenció dels tres regidors del PPC.

El ple ordinari d'aquest mes de gener també ha aprovat, amb el suport de tots els grups, l'adjudicació a Julià Travel SA i Autocares Julià SL del servei de trenet turístic. Des del 1998, aquest servei s'havia prestat amb un permís temporal i l'empresa que gestionava els trenets pagava a l'ajuntament menys de 2.000 euros l'any. Ara, amb la celebració d'un concurs públic, l'empresa guanyadora ingressarà a l'ajuntament 75.000 euros l'any. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha remarcat que en un sol any l'ajuntament ingressarà per aquest concepte el doble que en setze anys que el servei va funcionar amb una llicència experimental.