Daniel Cid guanya el 41è Premi Casero amb ''L'espai d'un instant''

Òscar Palazón ha quedat finalista amb 'Tractat d'anatomia'

'L'espai d'un instant' de Daniel Cid Moragas s'ha endut el 41è Premi Just M. Casero. La novel·la narra l'evolució vital d'un personatge sense seguir un ordre cronològic o concentrat, sinó que ho fa a través de moments que el lector llegeix agrupats per conceptes, idees, perfums i sensacions. L'obra passa per Barcelona, Mallorca, Itàlia i Nova York, i torna a Barcelona. A la fi, el personatge va a la recerca d'un lloc on viure i on obtenir una certa estabilitat, mentre divaga, observa i anota les seves percepcions de la realitat.

El jurat considera que és una obra "formalment atrevida", i n'ha destacat la "barreja de prosa funcional i alhora poètica" que fa que el lector es vagi "enganxant" a la història a mesura que llegeix, "en un espai literari assequible i també profund".

Cid Moragas és doctor en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona i a l'actualitat treballa de professor titular d'Estudis de Disseny a la Winchester School of Art, Universitat de Southampton. Té altres llibres publicats com 'Las cases de la vida', amb Teresa Sala, o 'La casa dispersa'.

'Tractat d'anatomia' d'Òscar Palazón queda finalista

Òscar Palazón, que s'ha presentat amb el pseudònim Andreas Vesalius, ha quedat finalista amb 'Tractat d'anatomia'. L'obra planteja, en un espai inquietant, una mena de pavelló on viuen persones tancades, sotmeses a un règim carcerari, la lenta evolució cap a una tragèdia que està feta de petits detalls amb la creació d'una atmosfera angoixant que es manté amb robustesa durant tota la narració i que va augmentat d'intensitat, a partir de les reflexions i les observacions d'una veu que parla en primera persona del plural. L'obra es pot interpretar com una metàfora del temps incert que viu la societat i també com una recreació de dos universos paral·lels: el del propi cos i el d'una comunitat que es regeix per les regles d'aquesta anatomia humana.

El seu autor, Òscar Palazón (Lleida, 1969), és llicenciat en Filologia Anglogermànica i treballa de professor de llengua anglesa en un institut de Formació Professional de Tarragona, on també resideix. Ha estat guanyador i finalista d'una trentena de premis literaris dins i fora de Catalunya, entre ells el Premi 7lletres (2017), el Premi Recull de Narrativa (2018), i el Premi Vila de Martorell de Poesia Catalana (2019).

El jurat d'aquesta edició ha estat format per Mita Casacuberta, Josep M Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Jordi Gispert.