Denuncien una empresa de Vilablareix per fer un 'ERO fantasma'

CCOO ha comunicat a Treball que Bicis Girona ha aplicat un expedient que no consta al Departament d'Empresa

La normativa estableix que abans d'aplicar-se un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) s'ha d'informar prèviament a la plantilla, negociar amb els representants dels treballadors durant un període de dues setmanes i presentar la documentació per justificar la mesura. Cap d'aquests passos es van fer, segons el sindicat, que va decidir comprovar que l'expedient s'hagués presentat. Per sorpresa de tots, però, va resultar que no hi havia constància d'aquest expedient de regulació ja que no s'havia presentat oficialment. "És una situació kafkiana; sindicalment ja denunciem empreses que abusen dels ERO temporals però aquesta és una situació nova, no ens havia passat mai encara", explica Serra.

Dedicada al muntatge de bicicletes per a una altra empresa, Bicis Girona té dotze treballadors en plantilla i ja fa temps que és "problemàtica", segons aquest sindicat. Actualment, l'empresa deu a la plantilla part de la nòmina de novembre i tot el mes de desembre. CCOO està decidida a reclamar tot el salari del mes de desembre i els dies que continuïn sense poder anar a treballar ja que la direcció va enviar els treballadors a casa a partir del dia 17 en aplicació d'un ERO "fantasma". El sindicat no entén com es va decidir tirar endavant aquesta mesura quan la normativa actual ja contempla altres mecanismes, com ara reduir algunes hores de jornada per dia.

Bicis Girona també ha estat demandada per pagar salaris inferiors als que marca el conveni del metall i el judici està fixat per aquest febrer. La direcció no ha mantingut cap contacte amb els treballadors i el sindicat, que confien que Inspecció de Treball emprengui mesures legals que desencalli la situació.