Girona aprova pressupostos i ordenances amb el vot de qualitat de Madrenas i l'abstenció de Pamplona

L'oposició tomba el nou contracte de neteja i recollida de residus

Els pressupostos municipals de Girona i les ordenances fiscals pel 2022 han tirat endavant per la mínima aquest dilluns a la tarda. El plenari els ha aprovat amb els únics vots a favor dels dos equips al govern local (JxCat i ERC) i l'abstenció de Daniel Pamplona. Els tretze vots del govern s'han enfrontat als tretze regidors a l'oposició (sis de Guanyem Girona, sis més del PSC i un de la regidora no-adscrita). El vot de qualitat de l'alcaldessa ha permès tirar endavant els comptes de cara a l'any vinent.

Abans de la votació, la tinenta d'alcalde d'Hisenda i Règim Intern, Maria Àngels Planas, ha avançat que la ciutat es recupera a "un ritme més elevat" que la mitjana de ciutats catalanes i per això han dissenyat uns pressupostos adequats a la situació que té Girona. En aquest sentit, Planas ha destacat que els pressupostos municipals es concentren en quatre punts: millorar la neteja, la seguretat, l'economia i la protecció de les persones.

En termes de seguretat, el consistori preveu sumar set nou agents al cos de la Policia Municipal de Girona amb l'objectiu d'apropar-se a la ràtio d'1,8 agents per cada 100 habitants, que és la proporció recomanada. A més, també preveuen invertir en millores del cos policial com ara la compra de càmeres.

Algunes de les inversions destacades en els pressupostos son el mig milió d'euros per la compra de nous busos per a TMG, els 700.000 euros per a la renovació de l'enllumenat per fer front a la crisi climàtica o els 600.000 euros per millorar l'enllumenat de la Devesa.

També s'afegeixen 100.000 euros a la partida destinada a la Sopa perquè la tinenta d'alcalde ha recordat que l'any passat van haver d'ampliar-la per l'augment de serveis i àpats que es van servir. De cara al 2022 es preveu mantenir el mateix nivell de serveis.

L'oposició critica la manca d'ambició

El cap de l'oposició i líder de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha criticat que el govern local presenti uns pressupostos "calcats" als del 2020, abans que arribés la pandèmia. Salellas, a més, ha retret al govern local que no hagués "ni respost" la proposta d'inversions que el seu grup va enviar-los per aprovar els pressupostos d'aquest any.

En la mateixa línia, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha coincidit amb Salellas amb la "manca de rumb" dels pressupostos. Per la socialista, aquesta proposta és el senyal "d'un final d'etapa" del govern municipal format per JxCat i ERC. Sílvia Paneque també ha lamentat que no hi hagi partides per "enfortir el teixit econòmic" de la ciutat ni programes per mantenir "la cohesió" entre els barris.

La regidora no-adscrita, Míriam Pujola, també ha incidit en la falta de programes encarats a la recuperació econòmica. Pujola ha recordat que no hi ha projectes de formació per a persones aturades o ajudes socials a les famílies. Per això creu que el govern local de Madrenas no és capaç de "donar solucions als problemes que vindran".

Per la seva banda, Daniel Pamplona ha decidit abstenir-se i garantir l'aprovació dels comptes. Pamplona, que té un procés obert per ser expulsat del partit, es manté com a portaveu i únic membre de Ciutadans.

Un increment del 7,8% de l'IBI

Respecte a les ordenances fiscals, l'Ajuntament de Girona apujarà l'IBI un 7,8%. La tinenta d'alcalde ha destacat que, de mitjana, cada ciutadà paga uns 500 euros d'IBI i aquest augment suposar uns 38 euros més a l'any. Maria Àngels Planas ha desgranat aquest increment en 3,8 euros més al mes, "que és gairebé el preu d'una coca-cola".

Pel que fa a la resta de taxes, augmentaran prop d'un 3%, per sota de l'IPC a Girona (que se situa al 4,4%). Per a Planas, aquest augment en pressió fiscal és necessari per pagar els serveis extraordinaris que s'han donat durant la crisi sanitària. "Si gastes més, cal ingressar més", ha afegit la tinenta d'alcalde.

Davant d'aquest augment en l'IBI, Daniel Pamplona ha recordat que l'any passat s'havien congelat les taxes i per tant, és una crescuda "assumible" per a les famílies gironines. De fet, l'encara portaveu de Cs ha recordat que Figueres haurà augmentat més d'un 8% aquest impost entre el 2021 i el 2022. Per això ha defensat "quedar-se al marge" amb una abstenció i evitar que la ciutadania pagui "el dany col·lateral" que suposaria no tenir ordenances ni pressupostos.

Pel cap de l'oposició, però, aquestes ordenances no compten amb la "visió progressista" que Guanyem Girona havia vist en anys anteriors, en què la formació havia donat suport a la proposta del govern municipal. Per això Salellas ha criticat que JxCat i ERC hagin preferit "pactar amb un trànsfuga que representa els valors de l'espanyolisme" que amb una força republicana com és Guanyem. La formació ha recordat que havia proposat fer una pujada gradual de l'IBI o adaptar les tarifes de la zona blava i verda en funció de la contaminació del vehicle que s'hi aparca.

Per part dels socialistes, la regidora Bea Esporrín no considera just que s'incrementi un 3% la taxa d'escombraries "per mantenir un servei deficient". Esporrín també creu que el govern local planteja "apujar els impostos a tothom de forma indiscriminada" en comptes de "planificar" els augments en funció de la solvència econòmica.

El contracte de neteja, tombat

Minuts abans de defensar el que era un dels pilars dels pressupostos del 2022 pel govern local, la neteja, els catorze vots de l'oposició han tombat el nou contracte de neteja i recollida de residus que plantejava el govern local.

La regidora de Guanyem Girona, Laia Pèlach, ha justificat el vot en contra per no coincidir en l'aposta pels contenidors intel·ligents, en comptes d'aplicar un model de porta a porta. A més, la formació considera "inassumible" que segueixi augmentant la partida destinada a neteja i recollida de residus.

Per part del PSC, la regidora Bea Esporrín creu que l'externalització de Girona + neta (fins ara empresa mixta) no és la millor solució per resoldre els problemes de neteja a la ciutat. Segons la socialista, caldria optar per un model d'empresa mixta on l'Ajuntament tingués el 51% de les accions.

La votació d'aquest punt ha coincidit amb la concentració d'un centenar de treballadors a la porta de l'Ajuntament de Girona de l'empresa de neteja. En la protesta, els treballadors han cridat en contra de l'externalització del servei.